Начало / Детско здраве / Причини детето ви да отказва да се храни

Причини детето ви да отказва да се храни

апр. 25, 2018

Причини детето ви да отказва да се храни

Едно от най-стресиращите неща за всеки родител е отказът на детето да се храни. Повечето от вас знаят колко неприятно е да се опитвате да измисляте най-различни интересни ястия за детето, само и само да го накарате да хапне нещо. Повечето деца отказват от време на време някои храни, които не харесват или им се струват странни. Има обаче деца, които е трудно да накараш да хапнат каквото и да било. Много фактори могат да окажат влияние върху желанието на детето да се храни.

Ето и някои от по-често срещаните причини детето ви да отказва да се храни:

Забавяне на темпа на растеж

Около 2-3 годишна възраст децата забавят темпа си на растеж и това респективно може да се отрази и на апетита им. Повечето родители забелязват, че точно в този период децата започват да стават по-придирчиви към храната. Същото се отнася и за децата в ранна училищна възраст. Тогава растежът също е по-бавен и на децата не им е нужно толкова голямо количество храна.

Медицински проблем

Вашето дете може да страда от някакъв медицински проблем, като стомашни киселини или запек, което може да се отрази негативно върху апетита му. Понякога родителите отдават този отказ само на придирчивост на детето. Добре е обаче да се направи и консултация с лекар, за да се провери дали зад отказът от храна не се крие някакъв медицински проблем.

Прекален натиск от родителите

Учените смятат, че децата, които са често притискани от родителите си да опитват нови храни или да хапват повече, по-често стават придирчиви към храната, която консумират. Истината е, че децата ядат тогава, когато се чувстват гладни. Ако се чувстват стресирани или нещастни е по-вероятно да откажат да опитат ястието, което специално сте приготвили за тях.

Чувствителност към някоя храна

В някои случаи нежеланието на детето да похапва някоя храна може да се дължи на чувствителност към някоя от съставките. Например, ако детето ви страда от цьолиакия то може да започва да отказва храни, в които се съдържа глутен. Причината е, че при него консумацията на този продукт е свързана със стомашен дискомфорт.

Наличие на прекалено много разсейващи фактори

Детето много лесно може да се разсее и да спре да се храни, ако телевизорът работи или наблизко има играчки, които да привлекат вниманието му. Научете детето да се храни на масата и да се фокусира само върху храната. Хранете се заедно, за да има примера от вас и му обяснете, че след като се нахрани за награда например може да погледа 10 минути любимото си детско филмче.

Детето е болно

Нормално е когато детето ви не се чувства добре и апетитът му да е понижен. Обикновено след като се почувстват по-добре децата отново започват да се хранят нормално. По време на боледуване най-важното върху което трябва да се фокусират родителите е да предпазят детето от дехидратация, а храната може да бъде в намалени количества.

Много чувствителни вкусови рецептори

Някои деца имат много чувствителни вкусови рецептори за кисело и това може да доведе до отказ от консумация на някои плодове и зеленчуци. Ако забележите, че вашето дете е по-чувствително, може да изключите някои плодове и зеленчуци за сметка на други.

Детето иска да консумира само любими храни

Децата понякога имат склонността да си избират някоя любима храна, като пица или сандвичи и да искат да похапват само това. Това може да ви изглежда сякаш детето не се храни, но дори и само с любимата храна детето си набавя достатъчно калории, но не и достатъчно разнообразни хранителни вещества.