Начало / Детско здраве / Причини за кифоза. Видове кифоза

Причини за кифоза. Видове кифоза

мар. 15, 2021

видове кифоза

Гръбначният стълб нормално има четири извивки – шийна, гръдна, поясна и кръстцова. Шийната и поясната извивка са обърнати с изпъкналата си част напред (лордоза), а гръдната и кръстцовата – назад (кифоза).

Когато изкривяването назад излезе изван нормалните граници от 20 – 40°, е налице патологична кифоза (хиперкифоза). Причините за получаването на патологична кифоза могат да бъдат вродени и придобити.

Хиперкифоза може да се наблюдава сред пациенти от всички възрасти. Състоянието обаче е често срещано през юношеството, когато е налице интензивен растеж на костите.

Какви видове кифоза има?

В зависимост от причината за възникване се различават следните видове кифоза:

Постурална кифоза

Постуралната кифоза е най-често срещаният тип кифоза. Обикновено става забележима по време на юношеството. Наблюдава се по-често при момичета.

Причината за развитие на постурална кифоза е неправилна поза на тялото, включително прегърбването пред екрана на компютъра за продължително време. Това води до разтягане на междупрешленните лигаменти и до издърпване на прешлените от нормалното им положение. Формира се гърбица на гръбначния стълб, която е заоблена и гладка.

При постуралната кифоза няма структурни аномалии на гръбначния стълб. Характерно е, че пациента може да коригира изкривяването, когато бъде помолен да се изправи.

Постуралната кифоза не се влошава с времето, рядко е болезнена и обикновено не причинява проблеми.

Кифоза на Шоерман (юношеска кифоза)

Кифозата на Шоерман (Scheuermann) обикновено засяга гръдния отдел на гръбначния стълб – от 5-и до 11-и гръден прешлен. Състоянието е по-често при момчета в пубертетна възраст (12- 17 години).

Кифоза на Шоерман се развива, когато поради нарушено кръвоснабдяване растежът на предните части на телата на прешлените се забави. Вследствие на това прешлените придобиват неправилна клиновидна форма и се формира кифоза. В хода на заболяването настъпва неравномерно вкостяване на апофизите на прешлените и се образуват дефекти, през които пролабира тъкан от междупрешленните дискове – образуват се т. нар. Шморлови възли.

Пациентите с кифоза на Шоерман може да се оплакват от болки в гръбначния стълб след натоварване, умора и мускулна скованост, особено в края на деня. Те не могат да коригират изкривяването като се изправят.

Вродена кифоза

Вродената кифоза се дължи на вродени аномалии на прешлените. Децата с вродена кифоза се раждат със заболяването, въпреки че то може да не се забележи веднага след раждането.

Различават се две форми на конгенитална кифоза – локализирана и генерализирана.

Локализирана вродена кифоза се среща най-често в гръдно-поясния отдел на гръбначния стълб. Дължи се на: клиновидни прешлени, липса на прешлени, сраснали прешлени, спина бифида и др.

При генерализираната вродена кифоза е засегнат целия гръбначен стълб, който е извит назад. Наблюдава се при платиспондилия, артрогрипоза, ахондроплазия и др.

Често вродената кифоза се съчетава с други вродени дефекти, засягащи сърцето, бъбреците.

При вродената кифоза обикновено е необходимо оперативно лечение в ранна възраст, за да се спре прогресирането на деформацията.

Хранителна (метаболитна) кифоза

Този тип кифоза се развива при различни нарушения, при които в организма не постъпват достатъчно калций, магнезий, фосфор и други важни минерали, необходими за здравината на костите. В резултат костите стават крехки и лесно се деформират или счупват.

Пример за метаболитна кифоза е рахитичната кифоза. Тя е проява на прекаран рахит. Локализира се в гръдно-поясния дял на гръбначния стълб. Проявява се с болки в гръбначния стълб. Налице са и други симптоми на рахит. При липса на ефективно лечение на рахита, изкривяването може да се фиксира от мускулни контрактури.

Друга причина за метаболитна кифоза е остеопорозата. Тя е най-честата причина за кифоза при възрастните.

Посттравматична кифоза

Посттравматична кифоза може да възникне след фрактура на прешлени, например при автомобилна катастрофа, тежко падане. Компресията на прешлените може да доведе до изкривяване на гръбначния стълб.

Други причини за кифоза

Кифоза може да настъпи при редица други заболявания, например:

  • тумори на гръбначния стълб
  • туберкулоза на прешлените (туберкулозен спондилит), остеомиелит
  • болест на Марфан, синдром на Елерс-Данлос
  • остеогенезис имперфекта
  • болест на Пейджет
  • невромускулни заболявания – мускулна дистрофия, спинална мускулна атрофия, церебрална парализа, полиомиелит
  • болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит)
  • спондилоартроза
  • постоперативна кифоза – възниква като усложнение след хирургична интервенция.

Прочетете за:
Сколиоза