Начало / Детско здраве / Психични заболявания в детска възраст

Психични заболявания в детска възраст

авг. 19, 2016

психични заболявания

Психичните заболявания в детска възраст могат да бъдат много трудни за диагностициране. Те водят до сериозни усложнения, ако не бъдат лекувани навреме. Обикновено родителите са първите, които забелязват промените в поведението на детето и първите алармиращи симптоми при психични заболявания. Притесненията относно стигмата свързана с тези заболявания, упоребата на медикаменти и трудностите на самото лечение кара много родители да търсят помощ много късно.

Кои са по-често срещаните психични заболявания в детска възраст?

При децата могат да се наблюдават всички психични заболявания, които са характерни и за възрастните, но тяхното проявление може да се различава. Например децата с депресия често могат да са силно раздразнителни, за разлика от възрастните с това заболяване, които по-често са тъжни и унили.

Тревожно разстройство

Към тревожните разстройства спадат обсесивно-компулсивното разстройство, пост- травматичен стрес и социалната фобия. Децата с тези заболявания изпитват постоянна тревожност, която пречи на живота им. Децата могат да реагират със страх и някои физикални симптоми като ускорен пулс и изпотяване. Малко притеснение е обичайно за всяко дете, но когато то е постоянно е препоръчително да се консултирате със специалист.

Разстройство с дефицит на вниманието

За това състояние са характерни три основни симптома: трудна концентрация, хиперактивност и импулсивно поведение. Това е най-често срещаното психично заболяване в детска възраст. Обикновено с правилната поведенческа терапия децата преодоляват състоянието.

Разстройства от аутистичния спектър

В тази категория влизат различни заболявания, които причиняват сериозни нарушения в способностите за мислене на детето, развитието на езика и емоциите и способностите на детето да общува с другите деца пълноценно. Към тези заболявания спадат синдромът на Аспергер, синдромът на Рет и аутизъм.

Депресия

Едва в последните две деситилетия започна да се говори за депресия в детска възраст. Децата с депресия могат да отказват да ходят на училище, да бъдат затворени в себе си и да не искат да комуникират със своите връстници, да имат проблеми в училище или да са лесно раздразнителни. За родителите е трудно да определят дали детето просто преминава през някаква фаза от развитието си или страда от депресия. В такива случаи е най-добре то да поговори със специалист,  който по-добре ще може да оцени психическото състояние на детето.

Шизофрения

Шизофренията е хронично, тежко протичащо психично заболяване, което засяга над 1.1% от населението по света. Обикновено тя започва да се проявява в тийнейджърска възраст. При това заболяване пациентите често чуват гласове или вярват, че някой иска да им навреди.

Какви са алармиращите симптоми на психичните заболявания в детска възраст?

  • резки промени в настроението
  • чувство на силен страх, съпроводен с физикални симптоми, като ускорен сърдечен пулс или изпотяване
  • промени в поведението на детето
  • трудна концентрация
  • физикални симптоми – за разлика от възрастните децата с психични заболявания по-често имат такива оплаквания, като главоболие и проблеми с храносмилането
  • самонараняване.