Начало / Детско здраве / Синдром на Турет – какво представлява?

Синдром на Турет – какво представлява?

сеп. 20, 2018

синдром на Турет

Синдромът на Турет е разстройство на нервната система, при което хората извършват чести неволеви движения – тикове или издават звуци. Всичко това се случва без те да могат да го контролират. Например някой, който страда от синдромът на Турет може да произнася една и съща дума неколкократно без да има желанието или намерението да го прави.

Обикновено това разстройство се отключва още в детството и по-често от него страдат момчетата. Понякога симптомите отшумяват с възрастта, а при някои хора изчезват дори напълно.

Какви са причините?

Синдромът на Турет се свързва с различни части на мозъка, включителна и една част наречена базален ганглий, за който се знае, че контролира движенията на нашето тяло. Въпреки тези предположения лекарите не са разгадали все още мистерията около това странно неврологично заболяване. Най-вероятно има повече от една причина за неговата поява.

Какви са симптомите при синдром на Турет?

Основният симптом са тиковете. Някои от тях са толкова дискретни, че е много трудно да бъдат забелязани. Други пък са особено манифестни. Стресът, някакво друго заболяване, преумора или превъзбуда могат да влошат симптомите на пациентите. В някои случаи тези тикове се отразяват негативно на социалния живот на засегнатите хора.

Има два основни типа тикове:

Моторни тикове – при тях има движение, като например

 • примигване
 • гримасничене
 • свиване на раменете
 • движения на главата или ръцете

Вокални тикове – към тях спадат:

 • ръмжене
 • издаване на звуци, подобни на лай
 • прочистване на гърлото
 • кашляне
 • повтаряне на думите на събеседника
 • викане
 • ругаене.

Тиковете могат да бъдат прости или комплексни и да засягат различни части на тялото, като например примигване и ругаене едновременно.

Много често синдромът на Турет се съпровожда с психологични проблеми, като тревожност, дислексия, обсесивно-компулсивно разстройство.

Как се поставя диагноза?

Ако вие или вашето дете проявявате симптоми на синдромът на Турет е добре да се извърши консултация с невролог. Няма все още създадени диагностични тестове, с които на 100% да се поставя диагноза, но базирайки се на симптомите на пациентите и прегледа лекарите могат добре да се ориентират и да поставят диагноза. За да се изключат други заболявания, които биха могли да предизвикат подобни оплаквания може да се назначи ядрено-магнитен резонанс или скенер на мозъка.

Какво е лечението?

В повечето случаи на синдром на Турет тиковете са леки и не е нужно да се прилага специфично лечение. Ако тиковете са по-сериозно и пречат на пациента може да бъде предписан някой от следните медикаменти: Халоперидол, Клонидин, Флуоксетин.

Освен медикаменти може да обмислите варианта за консултации с психолог. При разговорите си с него може да изработите стратегия как да се справяте с тиковете така, че да не пречат на социалните ви контакти.