Начало / Детско здраве / Най-често срещани страхове при децата

Най-често срещани страхове при децата

мар. 6, 2017

страхове

Децата често изпитват най-различни страхове, докато опознават света и понякога на родителите им е трудно да им помогнат да ги преодолеят. Страхът е нормална част от детството. Ние като родители искаме да предпазим децата си от всичко лошо, но страхът може да бъде градивен и полезен в някои случаи. Той помага на децата да научават нови неща за средата около тях и да стават по-независими. Някои от по-често срещаните детски страхове са:

Страх от тъмното

Едва ли има човек, който да не се е страхувал от тъмното, като дете. Това всъщност е страх от неизвестното, което не можем да видим. Повечето деца молят родителите си да оставят лампата светната през нощта, за да не остават на тъмно. Може да намерите някакво решение на проблема, като купите лампа с по-приглушена светлина и постепенно да намалите нейното използване. Помогнете на детето си да преодолее този страх като излизате привечер заедно на разходки и през това време може да обсъждате колко различно може да се види света, когато е тъмно.

Чудовища

Много деца молят родителите си да спят през нощта при тях, защото се страхуват, че под леглото им има чудовище, което може да ги нарани. Децата имат много добре развито въображение и те могат да започнат да си въобразяват, че в ъгъла на стаята ги дебне чудовище например и за тях това може да бъде много реално и плашещо. За да помогнете на детето да преодолее този страх може заедно да инспектирате стаята преди лягане, за да се убеди и то, че няма нищо страшно. Може на врата на стаята му да закачите табела „Тук не се допускат чудовища“.

Бури и гръмотевици

Силните ветрове и гръмотевиците при по-лошо време могат да изплашат детето ви. Трябва да му обясните, че времето се мени и това е напълно нормално и от време на време ще има виелици или пък бури. Излизайте на разходка при различни метеорологични условия, за да може да разбере детето, че лошото време не е нещо страшно.

Кошмари

Кошмарите са често срещан проблем в детската възраст. Понякога децата трудно могат да обяснят на родителите си, че са сънували кошмар, но те по-често го показват с разтревоженото си поведение, често будене през нощта, понякога дори с писъци. Опитайте се да успокоите детето с някоя негова любима приказка или играчка и го уверете, че то е защитено и нищо лошо няма да му се случи.

Непознати

За децата родителите са хората, на които могат безрезервно да вярват и много често те изпитват страх да се доверяват на непознати хора. Този страх в детството може да бъде и полезен и да ги предпази от неприятности. Проблем е когато това се случва с роднини, които детето не вижда толкова често и отказва да ги опознае и да им се довери. За да му помогнете бъдете до него, докато то комуникира с тях и постепенно детето ще се почувства по-спокойно и уверено.