Начало / Детско здраве / Тревожно разстройство при децата

Тревожно разстройство при децата

фев. 7, 2020

тревожно разстройство при децата

Нормално е децата да се чувстват притеснени и разтревожени от време на време. Понякога обаче тези притеснения могат да преминат линията на нормалните ежедневни тревоги до разстройство, което да пречи на нормалния живот на детето. Децата не са предпазени от подобни разстройства. Ако симптомите при тях не се забележат навреме могат да се отразят негативно на всички аспекти от живота им.

Кой са по-често срещаните тревожни разстройства при децата?

Паник атаки

Паник атаките са внезапно и интензивно чувство на притеснение и силен страх без основателна причина за това. Деца, страдащи от паник атака могат да изглеждат разтревожени или притеснени в определени ситуации или често да се оплакват от главоболие или лошо храносмилане. Някои деца започват да избягват ситуации, които ги плашат.

Генерализирано тревожно разстройство

Децата, страдащи от това състояние силно се притесняват за най-различни ежедневни неща. Например оценки в училище, взаимоотношения с връстници, спортно представяне или взаимоотношения в семейството. Много често те си представят най-лошото във всяка ситуация и се стремят към съвършенство и имат нужда от одобрението на близките си хора. Генерализираното тревожно разстройство може да доведе до физически оплаквания като главоболие, мускулни болки, умора, влошено храносмилане.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесиите са повторяеми и нежелани мисли. Компулсиите представляват ритуално поведение, което е много трудно за страдащите от това разстройство да контролират. Например това може да бъде броене, прекалено често миене на ръцете, повтаряне на определени думи или прекалено фокусиране върху определени обекти или лични предмети.

Тревожност при раздяла

Децата на възраст между 18 месеца и 3 годишна възраст често проявяват тревожност при раздяла, което е нормална реакция. С времето тези реакции отшумяват и детето свиква да прекарва време и с други хора.

Ако детето ви стане по-голямо и все още изпитва  подобни чувства и ви е трудно да го оставяте само при други хора тогава то може да страда от тревожност при раздяла. Най-често от това разстройство страдат деца на възраст между 7 и 9 години. Обикновено децата, страдащи от това разстройство отказват да ходят на училище или да се срещат с връстници без родителите им да присъстват.

Социална фобия

Детето, страдащо от социална фобия се чувства силно разтревожено при обикновени и ежедневни ситуации поради страх от отхвърляне и провал.  Подобни деца се притесняват, че ще се изложат в училище ако не успеят да отговорят на зададен въпрос или при други дейности в комуникацията си с останалите. Това не е срамежливост, защото социалната фобия е много по-интензивен страх и притеснение от провал и може да бъде съпроводена и от физически симптоми, като гадене или главоболие.