Начало / Детско здраве / Увеличен далак (слезка) при деца – 2 част

Увеличен далак (слезка) при деца – 2 част

авг. 1, 2017

далак

Освен при инфекциозната мононуклеоза и цитомегаловирусната инфекция, разгледани в първата част на статията увеличен далак се наблюдава и при следните инфекциозни заболявания:

Токсоплазмозата се причинява от вътреклетъчен протозой – Toxoplasma gondii. Източник на заразяване са главно котките, които са междинен гостоприемник на причинителя. Токсоплазмозата бива вродена и придобита.

При вродена токсоплазмоза у новородените се наблюдава: жълтеница, отоци, увеличен черен дроб и слезка, миокардит. При по-тежки случаи се развива хидроцефалия или микроцефалия, микроофталмия, хориоретинит, гърчове.

Вроденият сифилис бива ранен (симптомите се явяват до 4 год. възраст) и късен (развива се след 4 годишна възраст). Клиничната картина на ранния вроден сифилис включва: увеличен черен дроб и слезка, обрив по дланите и ходилата, седловиден нос, кръвенисто-гнойна секреция от носа, хидроцефалия и др.

  • Хепатит А

Вирусният хепатит А е най-честият вирусен хепатит в детска възраст. Често протича безсимптомно или само с гадене, повръщане. По-рядко могат да се наблюдават: фебрилитет, коремни болки, жълтеница, увеличен черен дроб. При част от болните може да има леко увеличен далак.

  • Инфекциозен ендокардит

Инфекциозният ендокардит представлява възпаление на ендокарда на сърдечните клапи и париеталния ендокард. Причинява се от бактерии, вируси, гъбички, но най-честите причинители са стрептококите и стафилококите. Протича с фебрилитет, отпадналост, главоболие. Може да се появят петехии, артрит, миокардит, шум на аортна или митрална недостатъчност. В 75 – 80 % от случаите има увеличен далак.

  • Малария

Маларията се причинява от четири вида плазмодии, които се пренасят чрез комари. Заболяването протича на пристъпи с много висока температура, втрисане, изпотяване, анемия, увеличена слезка и черен дроб.

Заболявания на кръвта, при които има увеличен далак (спленомегалия)

  • Остра левкемия

В над 80 % от всички случаи на левкемия у деца се касае за остра лимфобластна левкемия (ОЛЛ). Та протича с отпадналост, фебрилитет, костни и ставни болки, анемия, ниски тромбоцити, увеличени лимфни възли, увеличен черен дроб и слезка.

  • Хронична миелоидна левкемия (ХМЛ)

Среща се в два варианта: ювенилен (при деца под 2 години) и адултен (при по-големи деца). Изразена спленомегалия се наблюдава при адултния вариант, който е с по-добра прогноза.

  • Болест на Ходжкин

При 90 % от децата болестта на Ходжкин започва с едностранно увеличаване на шийните лимфни възли, след което се засягат и медиастиналните, коремните, парааорталните. Други характерни симптоми са фебрилитет, изпотяване и отслабване. С развитието на болестта се увеличават черния дроб и далака.

  • Таласемии

Таласемиите са група наследствени заболявания, при които поради генетичен дефект е намален (до липсващ) синтеза на β-глобиновите вериги. В еритроцитите се образуват големи количества фетален хемоглобин. Характерни симптоми са: увеличен далак и черен дроб, субиктер на склерите, основата на носа е хлътнала, очните цепки са стеснени. Децата изостават на ръст и тегло, пубертета закъснява.

  • Наследствена микросвероцитна анемия (болест на Minkowski-Chauffard)

Заболяването може да се изяви още след раждането, а в други случаи остава скрито до 8-9- годишна възраст. Еритроцитите имат характерна сферична форма, ригидни са и се разрушават в слезката. Заболяването протича на пристъпи с анемия, жълтеница, увеличен далак и черен дроб, болки в корема и крайниците.

Метаболитни заболявания, протичащи с увеличен далак

При някои болести на въглехидратната обмяна и на липидната обмяна може да се наблюдава увеличен далак. Такива заболявания са например: галактоземия (непоносимост към галактоза), болест но Гоше (дефект в ензима глюкоцереброзидаза), болест на Ниман – Пик (дефицит на ензима сфингомиелиназа).

Други заболявания, при които може да има увеличен далак:

  • Ювенилен ревматоиден артрит – рядко при полиартритната форма може да има системни прояви като хепатоспленомегалия, плеврит, перикардит
  • Системен лупус еритематодес – хепатомегалията и спленомегалията са чести симптоми.

Прочетете за:
Увеличен далак (слезка) при деца – 1 част

Последни публикации