Начало / Детско здраве / Ходене на пръсти при деца

Ходене на пръсти при деца

юни 23, 2020

ходене на пръсти

Ходенето на пръсти е специфичен тип походка, при която детето стъпва на пръстите на краката си, а петата няма контакт със земята. Наблюдава се често при деца на възраст под 2 години.

Много деца започват да ходят на пръсти и през втората си година постепенно развиват нормална походка. Нормалната походка включва две фази. През първата фаза петата докосва земята, ходилото се търкаля напред, следва издигане на пръстите на краката и изтласкване. През втората фаза кракът не е в контакт със земята.

Какви са причините за ходене на пръсти при деца?

В повечето случаи причината за ходенето на пръсти остава неизвестна и то се счита за идиопатично. По-големите деца, които продължават да ходят на пръсти, правят това по навик или защото мускулите и сухожилията на подбедрицата с времето са станали по-стегнати.

Рядко ходенето на пръсти след 2-годишна възраст може да е признак на друг основен медицински проблем, например:

 • късо Ахилесово сухожилие

Ахилесовото сухожилие представлява продължение на триглавия мускул на прасеца и се залавя за петната кост. Ако е твърде късо може да попречи на петата да докосва земята при ходене.

 • детска церебрална парализа

Детската церебрална парализа засяга мускулния тонус, координацията и стойката. Децата с церебрална парализа могат да имат нестабилно ходене, включително ходене на пръсти. Освен това мускулите им могат да бъдат много стегнати.

 • мускулна дистрофия тип Дюшен

Мускулната дистрофия тип Дюшен е генетично заболяване, при което мускулите отслабват с времето. Възможно е да се наблюдава ходене на пръсти. Характерно в този случай е, че детето първоначално ходи нормално, а по-късно започва да ходи на пръсти.

 • аномалии на гръбначния мозък.

По-висока честота на ходене на пръсти се наблюдава при деца с нарушения в аутистичния спектър, които засягат способността на детето да общува и да взаимодейства с другите.

Какви са признаците на ходене на пръсти?

Повечето малки деца, които ходят на пръсти, са в състояние да ходят с цялото стъпало, когато бъдат помолени да го направят.

Много от по-големите деца (над 5-годишна възраст), които продължават да ходят на пръсти, не са в състояние да докосват земята с петите при ходене. Тези деца могат да имат намален баланс и координация или често да падат. Могат да развият скованост, стягане и болка в прасцовия мускул и Ахилесовото сухожилие.

Как се диагностицира ходенето на пръсти?

За установяването на причината за ходене на пръсти при деца над 2-годишна възраст допринасят следните методи:

 • данни от анамнезата

На родителите ще бъдат зададени редица въпроси, например:
Имало ли е усложнения по време на бременността?
Родило ли се е детето преждевременно?
Кога детето е започнало да ходи на пръсти – още при прохождането или по-късно?
Някой друг в семейството ходил ли е на пръсти?
Оплаква ли се детето от слабост или болка в краката?
Може ли детето да ходи на пети?

 • физикален преглед – лекарят ще наблюдава походката на детето, ще провери за аномалии в двете крачета, например различна дължина на крачетата, размера на бедрата и прасците, обема на движение в тазобедрената и колянната става.
 • неврологично изследване, например ще изследва тонуса на мускулите на краката и ръцете, ще изследва чувствителността и рефлексите на крайниците
 • електромиография (ЕМГ) – в мускула на подбедрицата се поставя тънка игла с електрод, който измерва електрическата активност.

Ако не се намери причина, ходенето на пръстите на краката се приема за идиопатично.

Какво е лечението при ходене на пръсти?

При деца под 2-годишна възраст се препоръчва наблюдение, за да се види дали ходенето на пръстите на краката спонтанно ще отзвучи.

При деца от 2 до 5 години, които могат да стъпват на пети лечението е консервативно и включва:

 • физиотерапия – препоръчват се упражнения за разтягане на мускулите на подбедрицата и на Ахилесовото сухожилие.
 • носене на ортези на краката – носенето на ортези може да помогне за разтягане и удължаване на стегнатото сухожилие и да подобри походката на детето.
 • ботулинов токсин – инжектирането в прасеца на ботулинов токсин може да спомогне за нормалната походка.

При неуспех от консервативните методи на лечение може да се извърши оперативно лечение.

Използват се различни хирургични техники, целящи удължаване на ахилесовото сухожилие, за да може петата да се приземи преди пръстите на краката при ходене.

Ако ходенето на пръсти е свързано с церебрална парализа, аутизъм или други проблеми, лечението се фокусира върху основното състояние.

Прочетете за:
Нарушение на походката – най-чести видове нарушена походка