Начало / Детско здраве / Хранителен режим при ювенилен ревматоиден артрит

Хранителен режим при ювенилен ревматоиден артрит

ное. 6, 2017

артрит

Ювенилният ревматоиден артрит е най-често срещаната форма на артрит в детска възраст. В повечето случаи заболяването се различава от ревматоидният артрит при възрастни и по-често се открива благодарение на следните алармиращи симптоми:

  • повишена температура
  • необясним обрив в някоя част на тялото
  • подуване и болка в една или няколко стави.

Тези симптоми могат да персистират седмици и месеци и ако не им се обърне внимание навреме могат да доведат до сериозно увреждане на ставите на детето. В повечето случаи при диагностициране на ювенилен ревматоиден артрит се започва лечение с имуносупресанти, чиято цел е да спрат възпалителния процес и да забавят прогресията на заболяването.

Освен медикаментозно лечение според експертите правилният хранителен режим при това заболяване също може да се отрази много благоприятно на децата.

Някои от съветите на специалистите относно храненето на децата с ювенилен ревматоиден артрит са:

Избягване на висококалорийни храни

В много семейства менюто се състои основно от хлебни, бобови продукти, ориз и животински мазнини. Децата с ювенилен ревматоиден артрит трябва да се хранят балансирано и да не приемат прекалено много калории на едно хранене. За тях се препоръчва да поддържат теглото си в норма, защото излишните килограми могат да окажат допълнително напрежение в ставите, което ще доведе и до усилване на болките в ставите.

При децата в активна фаза на заболяването се наблюдава покачване на килограмите, защото стероидните медикаменти, които приемат за овладяване на възпалението имат такъв страничен ефект. В такъв случай специалистите съветват хранителният режим на детето да бъде още по-балансиран и родителите да спомогнат за редовна двигателна активност на детето.

Намаляване на консумацията на ненаситени мастни киселини

При децата с ювенилен ревматоиден артрит, които са и с малко повече килограми от нужното намаляването на консумацията на храни с високо съдържание на ненаситени мастни киселини може да се отрази много благоприятно на теглото. Експертите съветват храната на детето да се приготвя чрез варене или печене и да се изключат от менюто пържените храни. Препоръчително е детето да яде повече риба или пуешко със свежо приготвена салата например, вместо червено месо.

Друго, за което родителите трябва много да внимават е консумацията на газирани напитки. Опитайте се да научите детето да пие повече вода или прясно изцедени сокове, вместо газирани напитки или сокове от кутия.

Редовен прием на калций

Калцият е микроелемент, който е изключително важен за здрави кости. Той се съдържа в много храни, които детето ви консумира ежедневно. В най-голямо количество калций се съдържа в млечните продукти, броколи, бобови храни, ядки. Експертите съветват да внимавате с хранителните добавки с калций, защото при техният редовен прием се увеличава излъчването на калций с урината, а това повишава риск от формиране на бъбречни камъни.

Прием на добавки с рибено масло

Редица проучвания посочват важността на омега-3 мастните киселини за доброто състояние на пациентите с ювенилен ревматоиден артрит. Освен с хранителни добавки децата могат да си набавят тези аминокиселини чрез редовна консумация на някои риби, като сьомга, херинга и скумрия. Родителите трябва да внимават с хранителните добавки с рибено масло и да дават на децата си само такива, които са предписани от лекар.