Начало / Детско здраве / Хранителни алергии в детска възраст

Хранителни алергии в детска възраст

юли 13, 2016

хранителни алергии

Много голям процент от децата в днешно време страдат от различни хранителни алергии. Хранителната алергия настъпва, когато имунната ви система разпознае някое безвредно вещество от храната като опасно и създаде антитела срещу него. По същия начин възникват и всички други алергии, като алергиите към лекарства, полени, мухъл и т.н.

Когато в тялото на детето попадне храна, към която то е алергично имунните клетки в неговото тяло отделят химическа субстанция, известна като хистамин. На хистамина се дължат и някои от по-честите симптоми при алергия, като обрив, затруднено дишане, сърбеж, гадене, повръщане, стомашни болки.

По-често срещаните хранителни алергии в детска възраст са:

Яйца

Това е най-често срещаната хранителна алергия при деца. От нея се засягат приблизително 2,5% от всички деца. Децата могат да бъдат алергични само към белтъка или жълтъка или и към двете съставки. Обикновено до 5 годишна възраст децата израстват тази алергия. Въпреки това при тях има по-голям риск да развият астма или друг тип алергия след време.

Прясно мляко

Алергията към белтъка на кравето мляко е много често срещана в детска възраст. Засегнатите деца често имат алергия и към други видове мляко, като например козе или овче. Захарта, която се съдържа в прясното мляко, известна като лактоза не предизвиква алергия, но може да доведе до хранителна непоносимост. При хранителната непоносимост консумацията на прясно мляко предизвиква у децата оплаквания като гадене, повръщане, разстройство. Както алергията към яйца и този вид алергия се преодолява на около 5 годишна възраст, но отново има риск от развитие на друг вид алергия след време.

Фъстъци и други ядки

При около 0,6% от всички деца се развива алергия най-често към фъстъци или друг вид ядки. Това е една от по-тежко протичащите алергии. При нея децата често имат по-сериозни симптоми като оток в областта на гърлото, който може силно да затрудни тяхното дишане, генерализиран обрив и подуване на устата и очите. Децата с алергия към ядки е препоръчително да спазват диета, при която напълно са изключени ядките от всички продукти, които те консумират. Освен това те трябва винаги да носят в себе си епинефрин, в случай на алергична реакция. По-често децата не успяват да израстат тази алергия и тя ги съпътства през целия им живот

Морски продукти

Алергията към морски продукти включва както риба, така и ракообразни. Реакциите на алергичните деца при консумация на такива продукти могат да са тежки и да застрашат тяхното здраве. Подобно на алергията към ядки и тази към морки продукти по-рядко се израства и децата цял живот трябва да избягват продуктите, към които са алергични.

Какво могат да направят родителите?

В миналото педиатрите съветваха родителите да забавят захранването на бебетата с храни, които са потенциални алергени колкото се може повече. Но този подход не е дал очаквания резултат. Проучвания са доказали, че няма солидни доказателства  в подкрепа на твърдението, че забавеното представяне на нови храни може да предпази децата от алергии.

Експертите съветват да предлагате на своето бебе храни, които са потенциални алергени с храни, които детето вече е опитвало и е свикнало с тях, за да може в случай на алергична реакция да знаете, коя е причината за това. Избягвайте да давате прясно мляко преди навършване на една година. Другите видове млечни продукти, като сирене и масло например са позволени обаче.

Един от възможните начини да предпазите детето си от алергии според експертите е кърменето. Ако можете да кърмите детето до навършване на една година може да намалите риска от развитие на хранителна алергия.

Когато купувате хранителни продукти четете старателно етикетите за да сте сигурни, че в тях не се съдържа макар и минимално количество от храната, към която вашето дете е вече алергично.