Начало / Детско здраве / Хранителни разстройства при деца – как да намалите риска?

Хранителни разстройства при деца – как да намалите риска?

ян. 4, 2019

хранителни разстройства

Хранителните разстройства са опасни състояния, които вредят не само върху здравето на хората, но и върху тяхното самочувствие и самооценка. Нито един родител не иска да вижда своето дете да страда емоционално или физически. За съжаление обаче някои деца от малки придобиват представата, че щастието и одобрението на останалите хора зависи основно от външния вид. В днешно време се забелязва една много притеснителна тенденция. Деца под 15 годишна възраст започват да спазват най-различни диети в желанието си да изглеждат като моделите от кориците на списанията, които виждат. Това неминуемо води до редица здравословни и ментални разстройства.

Ранни последствия от хранителните разстройства

Симптомите и признаците при подобни разстройства могат да варират. Бъдете нащрек за хранителни навици или схващания, които могат да сигнализират за хранително разстройство. Някои алармиращи признаци за подобен проблем са:

  • пропускане на хранения или предпочитание за самостоятелно хранене без компания от близки
  • обръщане на прекалено внимание на храната
  • чести оплаквания по отношение на теглото
  • често гледане в огледалото и фокусиране върху несъвършенствата
  • прекомерна физическа активност
  • често посещаване на тоалетната след нахранване
  • изразяване на вина или срам по отношение на хранителните навици.

Как може да помогнете на детето си да се предпази от хранително разстройство?

Като родител вие имате важната роля да създадете положителна нагласа на детето към собственото тяло. Трябва да го научите да се приема, заедно с всички несъвършенства и да не позволява на мнението на другите хора да понижава самочувствието му. Някои от стъпките, които могат да ви помогнат в тази насока са:

Бъдете модел за поведение

Децата се учат от своите родители за много от нещата в живота, дори и когато ние като родители не осъзнаваме колко много влияем върху формирането на самосъзнанието на детето. Обърнете внимание върху това как вие възприемате вашето тяло и какво е вашето отношение към храната. Ако вие непрекъснато се критикувате и спазвате най-различни диети, за да изглеждате по-добре това неминуемо ще се отрази и върху отношението на детето към външния вид и храната. Бъдете модел за поведение и се старайте да се храните здравословно и да бъдете физически активни без да изпадате в крайности.

Образовайте детето

Поговорете с детето си за хранителните разстройства и колко опасни за здравето и психиката могат да бъдат те. Постарайте са да му обясните, че здравословното хранене и физическите тренировки са важни, за да се чувстваме добре и да сме здрави. Изпадането в крайности обаче могат да бъдат опасни. Ако забелязвате, че детето ви проявява нездравословни хранителни навици и е възможно да страда от хранително разстройство може да се консултирате и с психолог.

Ограничете до минимум влиянието на медиите

Децата непрекъснато са атакувани от различните медии с образи на перфектно изглеждащи мъже и жени, които промотират и идеализират определен външен вид. Постарайте се да обясните на детето си, че това което виждат по списанията не е идеалът, към който трябва да се стремят. Всеки от нас има различна форма на тялото и всеки е красив по свой начин. Важното е да се страмим към това да сме здрави и физически активни, а не да имаме перфектните мерки.

Помогнете на детето да си изгради самочувствие и положителна самооценка

Проявявайте респект към целите и желанията на детето си, за да може то да изгради положителна самооценка и да се чувства значимо. Изслушвайте го, когато има нужда да поговори с вас. Обърнете внимание на това кои са неговите силни страни и го окуражавайте да се развива в тази насока. Напомняйте му често, че вие го обичате и цените и ще го подкрепяте във всяко едно начинание.

Не говорете за диети, а се старайте да се храните здравословно

Вместо да спазвате диети, които в повечето случаи не водят до дълготрайни резултати се постарайте всички вкъщи да се храните здравословно. Вие сте тези, които ще помогнете за изграждането на хранителните навици на вашето дете. За да го научите какво е полезно и какво не може да готвите заедно, като това ще се отрази много положително и на връзката помежду ви.