Начало / Детско здраве / Кои храни са полезни или вредни за здравите зъби на вашето дете?

Кои храни са полезни или вредни за здравите зъби на вашето дете?

мар. 21, 2017

зъби

Когато става въпрос за здравите зъби на вашето дете това, което то яде и пие и дори начинът, по който го консумира може да окаже сериозно влияние върху тяхното състояние.

Най-големият враг на зъбите са киселините, които се намират в някои храни или тези, които се произвеждат от бактерии, които са налични в нашата устна кухина и преобразуват захарта от храната, която консумираме в киселина. Именно на нейното увреждащо действие се дължи появата на кариеси и разяждането на емайла на зъбите.

Кои са полезните храни за зъбите?

Вода

Когато става въпрос за здрави зъби, особено в детска възраст, водата е незаменим помощник. Тя е основна съставка на слюнката, за която знаем, че има защитно действие и може да предпази зъбите от вредните киселини. Научете детето да пие повече течности включително и докато се храни, за да се отмият по-голямата част от  натрупаните хранителни остатъци.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри

Фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците действат като естествено очистващо средство, което почивства зъбите и предпазва емайла им. Освен това за сдъвкването на плодовете и зеленчуците е нужно повече време, при което се отделя по-голямо количество слюнка, за която споменахме вече, че може да предпази зъбите от вредните киселини.

Млечни продукти

Млечните продукти, в които няма добавена захар помагат на детските зъби по няколко начина. Сиренето например стимулира образуването на слюнка, а калцият който се съдържа в него помага за възстановяването на емайла, разрушен от киселините, които се съдържат в много от храните. С някои други млечни продукти като прясно и кисело мляко детето също може да си набави нужните за здравето на зъбите фосфати и калций.

Чай

В зеленият чай се съдържат полифеноли, които неутрализират бактериите причиняващи натрупването на плака по зъбите. Полифенолите убиват или подтискат растежа на тези бактерии.

Храни с високо съдържание на минерали

Както споменахме по-рано минералите са много важни за изграждането на емайла на зъбите. Минерали може да си набавите от редица храни, които са част от здравословният хранителен режим, като например яйца, телешко, картофи, зеле и листни зеленчуци, пилешко месо.

Кои храни са вредни за зъбите?

Газирани напитки

В газираните напитки обикновено се съдържа високо количество добавена захар, която е вредна за зъбите на децата. Към вредните газирани напитки се причисляват и диетичните, за които се твърди, че нямат добавена захар, защото в тях са добавени изкуствени подсладители, в които се съдържат киселини, които също могат да увредят зъбите на вашето дете.

Бонбони

Едва ли има родител, който да не знае, че бонбоните не са подходящи за малки деца. Това е така не само заради захарта, която се съдържа във високо количество в тях, но и поради факта, че голяма част от бонбоните при консумация полепват по зъбите и остават по-дълго време върху тях и увреждат структурата им.

Сушени плодове

Повечето хора смятат сушените плодове за една полезна алтернатива на сладкишите, но истината е, че и те могат да се окажат вредни за зъбите на детето ви. Причината за това е, че в сушените плодове захарта е в концентрирана форма, а тяхната лепкава консистенция ги кара да остават по-дълго време върху зъбите и в резултат на това могат да се появят кариеси.

Последни публикации