Начало / Детско здраве / Причини за хъркане при децата

Причини за хъркане при децата

дек. 14, 2016

хъркане

Не само възрастните хъркат. Учените са установили, че 20% от децата също хъркат при спане от време на време и това е нормално. 7 до 10% от децата хъркат всяка вечер. Не във всеки случай хъркането е признак на някакъв проблем. По-често детето е напълно здраво.

Много родители приемат хъркането за чаровна странност. Но понякога то може да се дължи на сънна апнея. При сънната апнея по време на сън пациентът прави по-дълги и по-чести от нормално паузи между вдишванията. Някои от причините за такъв вид паузи са:

Наднормено телесно тегло

Голям процент от децата в днешно време са затлъстели. Между наднорменото тегло и сънната апнея има силна връзка. Често затлъстелите деца хъркат, защото натрупаната мастна тъкан около шията притиска дихателните пътища и пречи на безпрепятственото преминаване на въздуха през тях. Това води до проблеми с дишането и хъркане.

Лицеви особености

Децата с фарингеални или ларингеални аномалии, като например удължено небце или по-дълъг от нормалното език спадат в рискова група за развитие на сънна апнея. По време на сън езикът спада назад към дихателните пътища и може да затрудни нормалното дишане. Проблемите с дишане по време на сън респективно водят до хъркане.

Уголемени сливици

Сливиците представляват лимфни възли, разположени в задната част на гърлото и на мястото, на което носът преминава в гърлото. Тяхната функция е да пазят детето от болестотворни бактерии.

В детска възраст често сливиците могат да се уголемят поради инфекция. В резултат на тяхното уголемяване се нарушава дишането и по време на сън детето може да започне да хърка.

Други причини за хъркане в детска възраст са:

Стрес и умора

Ако детето е стресирано в резултат на проблеми в училище или у дома то може да започне да хърка. Преумората също води до отпускане на мускулите на дихателните пътища, спадане на езика и небцето към дихателните пътища и затрудняване на дишането.

Белодробни заболявания

Ако детето ви се разболее от грип може да забележите, че то е започнало да хърка. В резултат на вирусната инфекция има натрупване на секрети по дихателните пътища и много често носът на детето е запушен. Обикновено хъркането изчезва с отшумяване на инфекцията.

Разстройства на съня

Освен от сънна апнея детето ви може да страда от някои разстройства на съня, които могат да причинят повишена сънливост през деня. Това от своя страна ще доведе до отпускане на дихателните мускули, затрудняване на дишането и детето ще започне да хърка по-често.

Последни публикации