Меню

Ако майките са активни, то техните деца също ще бъдат физически активни, показва британско проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Родителите имат изключително важна роля при формирането на здравословни спортни навици у техните деца още в най-ранна възраст.

Учени от университети в Кеймбридж и в Саутхемптън са провели проучване сред 554 майки и техните четири годишни деца. В продължение на 7 дни те са носили постоянно акселерометър и монитор за следене на сърдечната честота.

Резултатите от проучването показват директна положителна връзка между физическата активност на децата и техните майки.

Колкото по-активни са били децата, толкова по-активни са били и техните майки. От проучването обаче не става ясно дали активните деца са карали техните майки да се движат повече покрай тях. Сигурно е, че активността на единия от двойката повлиява активността на другия.

Според авторите на проучването ако една майка прекарва в движение по един час повече дневно, то нейното дете може да бъде с 10 минути по-активно. Това може да изглежда незначително, но погледнато за цял месец или година се оказва от съществено значение.

Когато жените забременеят физическата им активност се понижава, като често след раждането не се възвръща на предишното ниво.

За подобряване на общото здраве е много важно да се стимулира спортуването на цялото семейство.

Физическата активност допринася за правилното развитие на координацията и двигателните умения на децата в най-ранна възраст.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!