Начало / Детско здраве / Активните майки имат активни деца

Активните майки имат активни деца

мар. 24, 2014

активност

Ако майките са активни, то техните деца също ще бъдат физически активни, показва британско проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Родителите имат изключително важна роля при формирането на здравословни спортни навици у техните деца още в най-ранна възраст.

Учени от университети в Кеймбридж и в Саутхемптън са провели проучване сред 554 майки и техните четири годишни деца. В продължение на 7 дни те са носили постоянно акселерометър и монитор за следене на сърдечната честота.

Резултатите от проучването показват директна положителна връзка между физическата активност на децата и техните майки.

Колкото по-активни са били децата, толкова по-активни са били и техните майки. От проучването обаче не става ясно дали активните деца са карали техните майки да се движат повече покрай тях. Сигурно е, че активността на единия от двойката повлиява активността на другия.

Според авторите на проучването ако една майка прекарва в движение по един час повече дневно, то нейното дете може да бъде с 10 минути по-активно. Това може да изглежда незначително, но погледнато за цял месец или година се оказва от съществено значение.

Когато жените забременеят физическата им активност се понижава, като често след раждането не се възвръща на предишното ниво.

За подобряване на общото здраве е много важно да се стимулира спортуването на цялото семейство.

Физическата активност допринася за правилното развитие на координацията и двигателните умения на децата в най-ранна възраст.