Меню

Прилагането на обща анестезия при деца под 3 години повишава риска от умствени проблеми, показва ново проучване.

Учени от Австралия са провели тестове на повече от 2600 деца на 10 годишна възраст. На 321 от тях е била извършена хирургична операция, изискваща обща анестезия преди да навършат три години.

Учените са изследвали колко добре децата мислят, помнят, разсъждават, дали имат проблеми с поведението, дали проявяват агресия или имат депресия.

Те са установили, че децата, подложени на анестезия в ранното си детство имат проблеми със запомнянето, вниманието, решаването на задачи, абстрактното мислене.

Това проучване не доказва, че анестезията е причина за проблемите при децата.

Според специалистите ако едно дете се нуждае от операция, то тя трябва да бъде извършена, като целта е анестезията да продължи възможно най-малко време.

Проучването е публикувано в сп. Pediatrics.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!