Начало / Детско здраве / Често срещани инфекции в детска възраст

Често срещани инфекции в детска възраст

мар. 4, 2013

Инфекциите са често срещани в детска възраст и са една от основните причини за търсене на лекарска помощ в този период. Това се дължи на недостатъчно развитата имунна система на децата и по-трудното справяне с причинителите на инфекции. Инфекциите могат да бъдат причинени както от вируси, така и от бактерии.

Най-честият вирусен причинител е Респираторно синцитиалния вирус. Симптомите при инфектиране с този вирус са грипоподобни – температура, хрема и кашлица. Този вирус може да причини и някои по-сериозни заболявания при деца под едногодишна възраст – пневмония, бронхиолит. В някои случаи се налага и болнично лечение. Повечето деца до 2 годишна възраст вече са се срещали с този вирус.

Еритема инфекциозум е вирусно заболяване, което се разпознава по характерния червен обрив, който се появява по лицето на детето. То изглежда така сякаш е получило плесница. Инфекцията обикновено не е тежка и преминава за 7 до 10 дни. Симптоматиката много наподобява грипа. В някои случаи тази инфекция може първоначално да се прояви с болка в ставите и да се обърка с ревматоиден артрит.

Болестта ръка – крак – уста е също често срещана и води до появата на мехури по ръцете, краката и в устата, повишаване на температурата. Това заболяване се причинява от група вируси известни още като ентеровируси. Тези инфекции са по-чести през пролетно – летния сезон.

Крупът е инфекциозно заболяване, което се причинява от човешкия параинфлуенца вирус. Най-характерният симптом на това заболяване е лаещата кашлица и затрудненото дишане на детето, което може сериозно да уплаши родителите, но в повечето случаи това състояние бързо отминава и няма сериозни последици. В по-тежките случаи се налага на детето да се дадат средства, които да подобрят дишането му.

Скарлатината се причинява от бактерий познат под името Стрептококус от група А. Тя започва със силно зачервено и болезнено гърло и обрив по корема и  гърдите и с напредване на инфекцията обривът се разпространява по цялото тяло. Обривните единици могат да се объркат в началото с петна получени при слънчево изгаряне. По езикът се наблюдава бял налеп, който след 2-3 дни се очиства и той става ярко червен. Преди скарлатината е била смъртносна инфекциозна болест, но днес се лекува лесно с помощта на антибиотици.

Импетигото е кожна бактериална инфекция. То е третото по честота кожно заболяване в детска възраст. Силно заразно е и лесно се предава в детските колективи. По кожата се появяват мехури пълни с бистра течност, а кожата покрай тях е силно сърбяща. Важно е кожата в областта, където има мехури да не се разчесва, защото по такъв начин инфекцията се разпространява и в другите части на тялото и състоянието се влошава. Децата могат да предават инфекцията както помежду си, така и на по-възрастни хора.