Начало / Детско здраве / Често срещани кожни проблеми при децата

Често срещани кожни проблеми при децата

ян. 26, 2015

Кожните обриви през детството са често срещани и в повечето случаи не са нещо, за което трябва да се притеснявате. В по-големия си процент те не са опасни за здравето и изчезват от само себе си. Въпреки това, ако вашето дете е развило обрив и не се чувства добре и сте притеснени може да се консултирате със специалист, който да прецени дали детето има нужда от специфично лечение.

Ето и някои от по-често срещаните кожни проблеми в детската възраст:

  • Варицела

Варицелата е леко протичащо вирусно заболяване, което много често засяга няколко деца наведнъж. Обривът се представя в началото с леко надигнати червени петна с големина на лещено зърно, като няколко часа след това върху тези петна се появяват везикули – малки пъпчици пълни с бистро съдържимо. Това съдържим до няколко дни потъмнява и на тяхно място се образуват корички. Обривът при варицела е силно сърбящ и обикновено изчезва за 3 до 7 дни. При децата варицелата протича много по-леко, отколкото при възрастните и след преболедуване се развива пожизнен имунитет.

  • Импетиго

Импетигото е силно заразна бактериална инфекция, която засяга повърхностните слоеве на кожата, при което се образуват мехури и язви. При децата по-често това заболяване не протича тежко. По-характерните места, по които се развиват язвите са около носа и устата. С разчесването им те могат да се разпространят и към други части на тялото.

  • Брадавици

Брадавиците са кожни израстъци, които се дължат на контакт на детския организъм с човешкия папиломен вирус. Те могат да се разпространяват от човек на човек или при контакт с обекти, които са използвани от хора, носители на вируса. При чоплене и намокряне на брадавиците те могат да се разпространят по цялото тяло. Добрата новина е, че те не са опасни за здравето и изчезват постепенно от само себе си.

  • Екзема

Това е хронично кожно заболяване, при което се наблюдава зачервяване и напукване на кожата. Децата се оплакват още от сърбеж и изсушаване на кожата. Най-често срещаната форма на екзема е атопичната, която започва в детството и може да хронифицира.
Атопичната екзема засяга най-често кожата на коленете, лактите, шията, очите и ушите. Обикновено децата нямат много тежки оплаквания и изпълняват своите ежедневни дейности без проблеми.

Уртикарията е надигнат сърбящ червеникав кожен обрив. Тя се развива, когато някакъв отключващ фактор стимулира организма в кожата да се отделя един специфичен белтък наречен хистамин. Хистаминът е причината за зачервяването, сърбежът и подуването на кожните участъци.

Уртикарията може да се предизвика от множество алергени, като например най- различни видове храни, медикаменти или физически фактори като топлина. В повечето случаи точната причина за появата на обрива не може да бъде определена.

  • Розеола

Това е леко протичащо заразно заболяване, което е най-често срещано при деца на възраст между 6 месеца и 2 години и се среща все по-рядко след 4 годишна възраст. Обикновено заболяването започва с оплаквания от дихателната система, последвани от повишаване на телесната температура за 3-4 дни. След стихване на температурата по кожата се появява обрив, който е с характерни малки червени плоски петна, които се развиват по гръдния кош и крайниците.