Начало / Детско здраве / Често срещани очни проблеми при деца

Често срещани очни проблеми при деца

сеп. 16, 2013

очни проблеми

Още в ранна детска възраст е препоръчително родителите да водят децата си на очен преглед, на който да бъде установено дали при тях има някакъв проблем. Това е особено важно ако във фамилията има членове, страдащи от очни заболявания. Тъй като децата сами трудно биха определили дали нещо не е наред с тяхното зрение е добре вие да проследявате тяхното състояние с редовни профилактични прегледи.

Ето и някои от по-често срещаните очни проблеми в детска възраст:

Конюнктивит

Това е най-често срещания очен проблем в детска възраст. Той се дължи на вирусна или бактериална инфекция. Ако забележите, че окото на детето ви изглежда зачервено и детето ви се оплаква от силен сърбеж и дразнене в областта на очите най- вероятно се касае за конюнктивит. Ако конюнктивитът се дължи на вирусна инфекция детето ви може да покачи телесната си температура или да развие хрема. Въпреки, че е често срещан и обикновено лесно се лекува конюнктивитът може да доведе до сериозни усложнения ако не се лекува правилно и навреме.

Амблиопия (Мързеливо око)

Амблиопията се наблюдава при деца, които използват едното си око повече от другото. Обикновено децата развиват мързеливо око ако например имат нелекувано кривогледство. Мозъкът на детето се научава да игнорира импулсите, които се пращат от окото, засегнато от кривогледството и по този начин детето използва само „здравото“ око. Амблиопията може да се развие и при деца с други нелекувани очни заболявания. Около 2% от децата страдат от мързеливо око.

Блефарит

Блефаритът представлява възпаление на мастните жлези на клепачите, в резултат на което клепачите се подуват. Това подуване е особено видно рано сутрин след ставане от сън. Децата с блефарит се оплакват от повишена чувствителност в областта на клепачите и чувство за чуждо тяло в окото. Блефаритът се лекува лесно най-често с топли компреси, а ако се е развила бактериална инфекция се налага и приложението на антибиотици.

Птоза

При птозата има спадане на горния клепач, при което се закрива част от окото и се нарушава зрението. Птозата най-често се дължи на слабост на мускулите, които са отговорни за повдигането на клепачите. Ако се наблюдава птоза на клепачите в първите години от живота на детето е особено важно проблемът да бъде отстранен бързо, за да може детето да развие правилно зрението си.

Прочетете за:
Конюнктивит – видове
Птоза на горния клепач