Начало / Детско здраве / Често срещани проблеми със съня при децата

Често срещани проблеми със съня при децата

май 6, 2013

Проблемите със съня са често срещани, както при бебетата, така и при по-големите деца. Много деца се успокояват трудно преди сън или се будят през нощта. Учените са установили, че около 30% от децата страдат от проблеми със съня през детството си. Тези проблеми могат да се отразят негативно върху психиката и здравето на детето и да доведат до проблеми в училище. Ето и някои от по-често срещаните проблеми със съня и съвети как да се справите с тях.

Късно ставане от сън
Това е често срещан проблем при по-големи деца, които развиват лошия навик да си лягат късно вечерта. Така например през уикенда, когато не ходят на училище те могат да стоят до късно и след това не успяват да станат навреме за училище и се успиват. Този нарушен навик на сън през уикендите води до затруднения в съня и нарушава режима на сън и през седмицата. Затова е важно да научите детето си да си ляга навреме и през уикенда, за да не се чувства изморено и недоспало през седмицата.

Кошмари
Кошмарите са често срещани при децата на възраст между 3 и 8 години. Децата се плашат и се будят рязко при сънуване на кошмар и след това заспиват трудно. Те трудно разграничават съня от реалността и затова кошмарите при тях водят до голям страх. Всички деца от време на време сънуват кошмари, но ако вашето дете редовно се буди поради кошмари, това може да се дължи на някакъв друг проблем – стрес  или тревожност поради някакъв проблем в училище или в семейството. Опитайте се да откриете причината и да помогнете на вашето дете да се справи с проблемите. Освен това не позволявайте на вашето дете да гледа страшни филми или да чете страшни книги преди заспиване.

Ходене насън – сомнамбулизъм
Сомнамбулизмът представлява ходене на сън без детето да осъзнава, че го прави. Той се проявява няколко часа след като детето заспи. Важно е да не будите детето, докато то върви насън. Ако вашето дете често ходи насън се опитайте да забележите колко време след като си легне да спи се появява сомнамбулизмът, за да го събудите малко преди това. Така ще може да намалите епизодите на ходене насън.

Бруксизъм – скърцане със зъби по време на сън
Много родители се оплакват, че техните деца скърцат със зъби по време на сън. То зи проблем не трябва да ви тревожи като цяло, стига бруксизмът да не води до увреждане на зъбите на вашето дете. Добре е да се консултирате с детски дентален лекар, който да оцени състоянието на зъбите на вашето дете. Обикновено с израстването на детето бруксизмът изчезва.

Няма доказана най-добра техника за приспиване на децата и добър нощен сън. Ако детето ви се наспива достатъчно и не се оплаква от умора, то тогава няма нужда да променяте установените навици. Но ако вашето дете не спи добре вечер и се чувства уморено и напрегнато е добре да се консултирате с педиатър, който да ви препоръча какви промени трябва да се направят.