Начало / Детско здраве / Честото използване на телефони при учениците води до напрегнатост

Честото използване на телефони при учениците води до напрегнатост

дек. 13, 2013

Ново проучване сочи, че учениците, които са силно привързани към телефоните си и ги използват често са по-напрегнати, не са доволни от живота си и имат по-ниски оценки в училище, сравнено с техните връстници, които не използват толкова често телефоните си.

Децата в днешно време са свикнали с новите технологии и използването на телефона за връзка с околния свят за тях е нещо напълно нормално. Учените, провели проучването са се заинтересували каква е връзката между нивата на напрегнатост и употребата на телефон, след като са установили в друго проучване, че има връзка между честата употреба на мобилно устройство от учениците и заседналия начин на живот.

В проучването са взели участие около 500 студенти от мъжки и женски пол. Учените са следили колко често употребяват телефоните си участниците и са създали анкетни карти, които да оценят какво е емоционалното състояние на участниците в проучването и дали са доволни от начина си на живот.

Резултатите са показали, че студентите са прекарвали около 279 минути всеки ден, използвайки телефоните си, което се равнява на приблизително пет часа и са пращали средно 77 текстови съобщения дневно.

Авторите на проучването смятат, че високите нива на напрегнатост при изследваните участници в проучването може да се дължи и на нуждата и задължението, което изпитват студентите да се свързват с околния свят, чрез телефона си.

Докато наистина има установена връзка между честата употреба на телефон и напрегнатостта, учените не са установили ясна връзка между ниските оценки и честото използване на мобилно устройство.

За съжаление телефоните са променили начина на общуване между хората и много от нас вече общуват помежду си само чрез телефонни разговори и съобщения. Именно това трябва да се опитат да променят днешните деца и да се научат колко по-приятно е да бъдат сред връстниците си и да си общуват лице в лице.