Меню

От години родителите се съветват да не дават храни, съдържащи фъстъци на бебета поради риск от отключване на алергия. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine показва, че този съвет е погрешен.

Учени от Кралския колеж в Лондон са провели изследване сред 628 бебета на възраст между 4 и 11 месеца, които са били предразположени към развитието на алергия към фъстъци. Бебетата са били разделени на две групи, като едната група редовно са приемали по 6 г фъстъци, а другата група са избягвали техния прием.

Учените са установили 81 % понижаване на случаите на алергия към фъстъци сред децата, които от най-ранна възраст са ги консумирали. При навършване на 5 години, 17 % от децата, които не са приемали фъстъци са развили алергия, докато от другата група само 3 %.

За първи път това проучване показва, че развитието на алергия към фъстъците може да бъде избегнато. Необходимо е на децата, които са с висок риск да се направят кожни тестове и да им се даде съвет за начина на хранене, като в повечето случаи се препоръчва ранна консумация на фъстъци.

Все още обаче няма отговор на много въпроси, като например колко често децата трябва да приемат фъстъци, на каква възраст трябва да започне приема, какво ще се случи ако децата спрат да консумират фъстъци. Възниква и въпросът дали този метод ще помогне и при другите видове хранителни алергии.

Специалистите предупреждават семействата да не бързат да експериментират с фъстъчени продукти без лекарски съвет. Необходими са още изследвания преди да се направят промени в препоръките относно алергията към фъстъци.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!