Начало / Детско здраве / Децата, които спят по-малко имат повишен риск от затлъстяване

Децата, които спят по-малко имат повишен риск от затлъстяване

мар. 26, 2014

Малките деца, които спят по-малко се хранят повече и имат по-висок риск от затлъстяване, показва британско проучване.

Учени от Лондонски университетски колеж (University College London) са анализирали данни от над 1600 британски семейства. На всички участвали в проучването деца е била проследена продължителността на съня им, когато са били на 16 месечна възраст и е била проверена диетата им, когато са били на 21 месеца.

Резултатите от проучването са показали, че децата, които са спяли по-малко от 10 часа дневно са консумирали 10 % повече калории в сравнение с децата, които са спяли над 13 часа.

Това е първото проучване, което свързва продължителността на съня с приеманите калории при деца под три годишна възраст. Според учените по-краткия сън може да наруши регулацията на хормоните, повлияващи апетита.

Предишни проучвания са показали, че по-краткия сън при възрастни и по-големи деца е причина те да се хранят повече.

При малките деца обаче родителите са тези, които в повечето случаи решават кога и колко да се хранят децата.

Въпреки, че това проучване открива асоциация между продължителността на съня и повишеното хранене при малки деца, то не доказва наличието на причинно-следствена връзка.

Основното послание на това проучване е към родителите, които трябва да знаят, че децата, които спят по-малко могат да приемат повече калории.

Проучването е публикувано в сп. International Journal of Obesity.

Прочетете за:
Затлъстяване