Меню

Според едно ново проучване децата, чиито бащи са сравнително по възрастни са по-застрашени да страдат от психични заболявания.Така например децата на мъже на възраст 45 години и нагоре са три пъти по-склонни да страдат от аутизъм и 24 пъти по-склонни да страдат от биполярно разстройство от децата на мъже на възраст между 20 и 24 години.

За проучването учените са изследвали данните на 2,6 милиона деца, родени в Швеция между 1973 и 2001 година. С обема данни това проучване става едно от най-големите изследвания, които търсят връзка между възрастта на бащите и психологичното здраве на техните деца.

Тезата на учените е, че в спермата на по-възрастните мъже има по-голям шанс от мутации. Именно на тези мутации, учените смятат, че се дължат психичните разстройства при децата на по-възрастните мъже.

Едно друго проучване проведено през 2012 година в Исландия сочи, че около 20 до 30% от случаите на аутизъм и шизофрения могат да бъдат свързани с по-напредналата възраст на бащите. Според това проучване възрастта на майките не оказва такова влияние върху психологичното състояние на децата.

Различното при шведското проучване е, че не се сравняват децата на по-млади и по-стари мъже, а се сравняват децата на един и същи мъж, които са родени през различни периоди от живота му и учените търсят разликите между тях. Именно този подход позволява по-добре да се разбере влиянието на възрастта на мъжете върху психологичното състояние на техните деца.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!