Децата със затлъстяване имат риск от сърдечно заболяване, показва холандско проучване.

Сърдечно-съдовите заболявания са характерни за средната възраст, но ранни симптоми се установяват при деца на възраст между 2 и 12 години.

Учени от Амстердам са проучили медицинските досиета на деца с тежко затлъстяване. Те са търсили ранни симптоми на сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите са показали, че 62 % от децата с тежко затлъстяване под 12 години вече имат един или повече рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване.

Повече от половината от децата са имали високо кръвно налягане, имало е случаи на висока кръвна захар и на проблеми с холестерола.

За две годишни деца с индекс на телесна маса над 20.5 се счита, че имат тежко затлъстяване. При деца на 18 години индекс на телесна маса над 35 е белег на тежко затлъстяване.

Затлъстяването е нарастващ проблем по целия свят, като все повече млади хора са с наднормено тегло.

Изключително важно е да се обърне внимание на здравословното хранене и физическата активност още в ранна детска възраст, за да се предпази младото поколение от сърдечно-съдови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!