Начало / Детско здраве / Детската церебрална парализа може да бъде наследствена

Детската церебрална парализа може да бъде наследствена

юли 16, 2014

Според ново проучване, публикувано в сп. British Medical Journal детската церебрална парализа може да бъде наследствено заболяване.

Известни причини за възникването на това тежко заболяване са: прекарана инфекция през първите месеци на бременността, преждевременно раждане, недостиг на кислород по време на раждането, например поради увиване на пъпната връв около врата, прекарани черепно-мозъчни травми, енцефалити в детска възраст и др.

Учени от Норвегия са установили, че в семейства, в които има болен от детска церебрална парализа има повишен риск от раждане на дете, страдащо от заболяването.

Те са анализирали данните от над 2 милиона раждания в Норвегия през периода 1967 и 2002 г. Диагностицираните случаи на детска церебрална парализа са били 3649 или 1.8 случая на всеки 1000 деца, родени през този период.

Честотата на заболяването е била по-висока сред близнаци (5.1 на 1000 деца). Ако единият от близнаците е имал детска церебрална парализа, то вероятността и другият близнак да е болен е била 15 пъти по-висока.

Ако едно дете в семейството има церебрална парализа, то рискът за следващите деца е бил 6 пъти по-висок. Родителите, болни от заболяването са имали 6 пъти по-голяма вероятност да имат болно дете.
Дори първите братовчеди на хора с церебрална парализа са имали 1.5 пъти по-висок риск.

Това проучване показва, че детската церебрална парализа има и генетичен компонент, който е по-силно изразен сред близки родственици.

Ако ДНК има значение за възникването на заболяването е необходимо да се установи кои точно гени са отговорни. Но дори и тогава наследствеността ще бъде само една част от множеството причини за възникване на заболяването.

Децата, страдащи от церебрална парализа прохождат и проговарят късно, като говорът е затруднен, а движенията са некоординирани, забавени и несръчни.

Прочетете за:
Форми на детска церебрална парализа