Начало / Детско здраве / Детски болести, за които всеки родител трябва да знае – част 2

Детски болести, за които всеки родител трябва да знае – част 2

авг. 18, 2015

Настинката и грипа не са единствените заболявания, които се срещат в детска възраст. Има редица други заболявания, които са характерни за този период и, с които родителите трябва да бъдат запознати. Освен споменатите в първата част детски болести, други такива са:

  • Болест на Кавазаки

Болестта на Кавазаки е все още недобре проучено заболяване, което се среща по-често при деца на възраст под 5 години. Симптомите на заболяването включват повишена температура, втрисане, подуване и зачервяване на кожата на ръцете и краката, напукани червени устни. Ако детето не получи лечение може да се стигне до сериозно увреждане на сърцето.

Въпреки, че срещу морбили има създадена ваксина и всички деца трябва да бъдат ваксинирани специалистите съобщават за поява на епидемии сред групи от неваксинирани деца. Инфекцията започва с покачване на температурата, хрема и кашлица. Тези симптоми отшумяват за 1-2 дни и след тях се развива обрив по цялото тяло, който не е силно сърбящ. Повечето от децата се подобряват до 2 седмици, но при някои може да се развие пневмония или други по-тежки усложнения на здравето.

  • Коклюш

Заболяването е известно още като магарешка кашлица. Изявата на заболяването обикновено започва нощем, когато децата се будят със силна кашлица, която им пречи да си поемат дъх и когато го направят то е шумно и силно. Инфекцията се развива по-тежко при по-малките деца и често се налага те да бъдат хоспитализирани. Антибиотиците в някои случаи спомагат за облекчаване на оплакванията на децата. Вече има ваксина срещу заболяването, която може да бъде приложена на бебета след 2 месечна възраст.

  • Стрептококова инфекция на гърлото

Повечето деца поне веднъж се оплакват от зачервено и болезнено гърло и тези оплаквания най-често се дължат на вирусна инфекция. В някои случаи обаче възпалението на гърлото може да се дължи на инфектиране с бактерия Стрептокок. Разликата в двата случая е, че при бактериалната инфекция болките в гърлото продължават повече от седмица, има болки при преглъщане, повишено слюноотделяне и обрив в областта на сливиците. Лечението на бактериалната инфекция включва прилагането на антибиотици.

Може би сте чували, че не трябва да давате Аспирин на малки деца и тинейджъри. Синдромът на Рей е причината за това. Това е животозастрашаващо състояние, което може да се наблюдава при деца, приемали медикаменти, съдържащи Аспирин. Към симптомите спадат драматични промени в поведението на детето, гърчове и кома.

  • Импетиго

Това е кожна инфекция, която се развива след навлизане на стафилококови или стрептококови бактерии през наранявания на кожата. Може да се засегне всяка една област от тялото, но то най-често се наблюдава около устата, носа и ръцете. При бебетата може да се наблюдава импетиго в областта на дупето, където има притискане от памперса. При импетигото се появяват мехури, които се пукат при докосване и след спукването на мехура на негово място се образува коричка. В засегнатата кожна област може да се наблюдава сърбеж, който може да спомогне за разпространяване на инфекцията и към други телесни области.

  • Сезонни алергии

Сезонните алергии често се наричат още сенна хрема. Те не са инфекции, а са реакция на организма към полените. Симптомите на сенна хрема са често кихане, сълзене на очите и хрема или запушване на носа. Алергиите се наблюдават през пролетта и есента. За тях няма дефинитивно лечение, но има препарати, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на децата.