Начало / Детско здраве / Днешните деца са по-лоши атлети от своите родители

Днешните деца са по-лоши атлети от своите родители

ное. 20, 2013

Много от децата в наше време не могат да тичат, толкова бързо, колкото са можели техните родители, когато са били на тяхната възраст, сочи скорошно проучване. Това проучване е било презентирано на годишната среща на Американската кардиологична асоциация и според него нивото на тренираност на днешните деца е значително спаднало.

Учените са анализирали данни обхващащи 46 годишен период и в проучването са били включени над 25 милиона деца от 28 страни. Учените са изследвали колко дълго разстояние могат да изминат децата с бягане за 5 до 15 минути и колко бързо пробягват определена дистанция. Средно сега децата пробягват километър и половина разстояние с 90 секунди по-бавно от децата преди 30 години. Днес децата са с 15% по-малко издръжливи от техните родители, когато са били на тяхната възраст.

Този спад в тренираността се наблюдава при деца от всички възрасти от 9 до 17 годишна възраст и учените смятат, че основната причина за това е увеличаването на броя деца със затлъстяване. 30 до 60% от резултатите, които показват намалена физическа издръжливост могат да бъдат обяснени с увеличената мастна тъкан при изследваните деца. Децата трябва да бъдат стимулирани да спортуват по-активно, защото иначе са застрашени от развитието на множество заболявания свързани с наднорменото тегло в бъдеще.

Ако едно дете е с наднормено тегло още в такава ранна възраст при него има по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Децата трябва да спортуват поне един час дневно. В това се включват и ходене пеша до училище, карането на колело и други подобни дейности.