Начало / Детско здраве / Дневно напикаване при деца (дневна енуреза)

Дневно напикаване при деца (дневна енуреза)

апр. 17, 2024

дневно напикаване

Дневна енуреза (дневно напикаване) представлява липса на контрол върху пикочния мехур през деня при деца, достатъчно големи, за да не се напикават. Повечето деца постигат дневен контрол на пикочния си мехур до 4-годишна възраст. Напикаването през деня се счита за проблем при деца на 4 и повече години.

Дневната енуреза се среща най-често при деца между 4 и 6-годишна възраст. Момичетата се засягат два пъти по-често от момчетата.

Дневната енуреза бива първична и вторична. При първичната форма децата продължават да се напикават и след навършване на 4-годишна възраст. При вторичаната форма, децата са постигнали контрол върху пикочния мехур в продължение най-малко на 3 последователни месеца, но са го загубили.

Какви са причините за дневно напикаване при деца?

Причините за дневна енуреза биват функционални, които се срещат по-често и органични.

Функционални причини за дневно напикаване при деца са:

Отлагане на уринирането

Задържане на урина до последната минута е най-честата причина за интермитентно дневно напикаване при деца в предучилищна възраст. Обикновено тези деца са прекалено заети с това, което правят, за да реагират на позивите на пълния пикочен мехур.

Децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност може да продължат да се напикават през деня до по-късна възраст.

Емоционален стрес или вълнение

Изолиран случай на напикаване през деня може да бъде свързан с конкретно събитие, например внезапна уплаха, вълнение от пътуване. Напикаването обаче може да продължи, ако стресиращото събитие се повтаря, напр. при сексуално насилие.

Нестабилен пикочен мехур

Нестабилният пикочен мехур е честа причина за дневна енуреза при момичета в предучилищна и начална училищна възраст. Децата имат внезапни и неудържими позиви за уриниране. За да избегнат напикаване, те упражняват максимално притискане на уретрата както чрез силно свиване на всички мускули на тазовото дъно, така и чрез външна механична компресия. Симптомите се подобряват с възрастта и са редки след пубертета.

Напикаване при смях

Това състояние се среща спорадично и може да бъде много неудобно. Пикочният мехур се изпразва напълно. Изглежда, че смехът представляват специфичен тригер на микционния рефлекс.

Запек

Твърдите фекалии в дебелото черво могат да притиснат пикочния мехур и да причинят контракции на детрузора, които водят до подмокряне през деня.

Вагинален рефлукс на урина

При момичета, които не отварят срамните устни достатъчно при уриниране, може да настъпи рефлукс на урина във влагалището. Когато те се изправят от тоалетната чиния, урината изтича надолу и мокри бельото. Това се случва предимно при пълни момичета.

Към органичните причини за дневна енуреза при деца се отнасят:

Неврогенен пикочен мехур

Неврогенен пикочен мехур може да възникне при увреждане на главния и гръбначния мозък, както и на периферните нерви. 75% от децата с церебрална парализа и почти всички пациентите с менингомиелоцеле страдат от дневно напикаване. Неврогенният пикочен мехур често присъства в случаите на сакрална агенезия и при около 5% от децата с неперфориран анус.

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища също могат да причинят дневно напикаване. Възпалението на пикочния мехур, например може да доведе до спонтанни контракции на детрузора и до напикаване през деня.

Лабиална фузия

Малките срамни устни понякога се слепват след възпалителен процес, като остава само малък отвор. Зад прилепналите срамни устни се формира джоб, в който се задържа урина. Тя може да изтича и да мокри бельото на момичето.

Ектопичен уретер

Наличието на ектопичен уретер може да причини постоянно капене и затова детето да е винаги подмокрено. Това е рядка вродена малформация, която се среща 3 пъти по-чести при момичета. Изтичане на урина има, когато уретерът се отваря под сфинктера на уретрата или в матката, влагалището. При момчетата с ектопичен уретер не се наблюдава изтичане на урина, тъй като при тях уретерът се отваря над сфинктера на уретрата.