Меню

Учени, участвали в три независими проучвания са идентифицирали няколко генни мутации, които възникват спонтанно и имат връзка с развитието на аутизъм.

В проучванията са участвали болни от аутизъм деца, като заболяването не се среща при други членове на техните семейства.

Резултатите показват, че мутации в гени, кодиращи синтеза на протеини имат значителна роля при развитието на аутизъм.

Тези генни мутации са de novo, което означава, че се появяват за първи път в гените на болните от аутизъм деца.

Като проследяват възникването на мутациите, учените установяват, че четири пъти по-често те се дължат на грешки в сперматозоидите на бащата, отколкота в яйцеклетките на майката.

Предишни проучвания показват, че мъжете над 40 години имат 6 пъти по-голяма вероятност да имат деца, болни от аутизъм, в сравнение с мъжете на 20 – 30 години.

Учените считат, че стотици генни мутации са свързани с развитието на аутизъм.

Те се надяват в следващите три години да могат да идентифицират 50 % от тези мутации.

Това ще даде възможност да започне разработването на лечение на заболяването.

Проучването е публикувано в сп. Nature.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!