Хъркането се свързва с редица здравословни проблеми при възрастните, като затлъстяване, сънна апнея и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ново проучване показва, че малките деца, които хъркат имат по-голяма вероятност да развият поведенчески проблеми, като хиперактивност, когато достигнат училищна възраст.

Учени от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн” в Ню Йорк са анализирали резултатите от изследване сред родителите на 11000 деца за период от 6 години.

Те са установили, че децата, които хъркат от 6 до 18 месечна възраст имат 40 до 100 % по-голяма вероятност да развият поведенчески проблеми, когато станат на 7 години. Най- тежки проблеми се наблюдават при децата, които хъркат през цялото си ранно детство с пик на 2.5 години.

Според авторите на проучването тези резултати са ясно доказателство, че хъркането, дишането през устата и сънната апнея могат да имат сериозни последствия за децата.

Изследователите считат, че тези дихателни проблеми са причина за намаляване на притока на кислород към мозъка и нарушаване на възстановителния процес по време на сън. В резултат възникват проблеми в области от мозъка, които контролират способността за задържане на вниманието и регулират емоциите.

Близо едно на всеки 10 деца редовно хърка, а 2 до 4 % имат сънна апнея. Най-честата причина за дихателните проблеми по време на сън са уголемените сливици.

Авторите на проучването съветват родителите да обръщат особено внимание на това как спят децата им и ако забележат дихателни нарушения по време на сън да се обърнат към педиатър.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!