Начало / Детско здраве / Какви игри са нужни за развитието на детето? част 2

Какви игри са нужни за развитието на детето? част 2

мар. 30, 2016

игри

Какви игри са важни за развитието на детето? част 1

Запитвали ли сте се колко важна е играта за правилното развитие на вашето дете? Дори бутането на топка, опознаването на различни предмети с ръцете или играта със своето братче или сестриче помага на детето да изгради важни социални умения, като коопериране, развиване на въображението или способността да се разбира с останалите.

Игрите на вашето дете могат да ви изглеждат много еднакви, но всъщност има най-различни видове игри. Те могат да бъдат разделени в няколко отделни категории:

  • Моторни игри

Когато децата тичат, скачат и играят игри като криеница те се занимават с моторни игри, които развиват тяхната мускулна сила, координация и служат като един вид упражнение за тях. С помощта на такива игри децата също се учат да приемат загубата и победата.

  • Конструктивна игра

При този вид игра децата строят с помощта на кубчета например или създават нови предмети. Конструктивните игри започват в ранното детство и постепенно се усложняват и стават по-комплексни с израстването на детето.

По време на тази игра децата изследват предметите, научават как те работят и намират решение на различни проблеми. Те придобиват все по-голяма увереност при работата с различни предмети и това им помага да се развие както тяхното въображение, така и практическите им умения.

  • Експресивна игра

Децата се научават да изразяват своите емоции и чувства по време на експресивната игра. Материали като боички, тесто за игра и пластелин помагат на децата в този вид игра. При експресивната игра децата често пеят или рисуват. С тази игра децата развиват креативността си и комуникацията с останалите.

  • Въображаема игра

По време на тази игра децата често създават свой собствен свят. Те възприемат различни роли, като се представят например за своите родители или друг възрастен, който възприемат като модел за подражание. С помощта на тази игра децата развиват своето абстрактно мислене и въображението си.

  • Кооперативна игра

Тази игра започва по-късно, около училищна възраст. При нея децата се обединяват в групи и отбори, които се съревновават помежду си. Обикновено в тези игри едно от децата е лидер и водач на останалите. С кооперативната игра децата научават колко важно е да могат да работят в група и, че както в детските игри така и в обществото съществуват правила, по които всички се водят.

  • Виртуална игра

Когато децата играят електронни или компютърни игри те всъщност играят сами. При тези игри няма социална комуникация. Виртуалните игри влияят негативно на зрението и социалните умения на детето.