Начало / Детско здраве / Инфекции на пикочните пътища при деца

Инфекции на пикочните пътища при деца

юни 9, 2015

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани в детска възраст. Почти всички от тях се дължат на навлизането на бактерии през уретрата на детето и тяхното придвижване към пикочния мехур, а в редки случаи дори до бъбреците. Понякога бактериите могат да преминат от бъбреците в кръвообращението на детето и да се стигне до инфекция на кръвта – сепсис, което е животозастрашаващо състояние.

По време на детството момчетата по-често страдат от инфекции на пикочните пътища, докато след навлизане в тинейджърска възраст тяхната честота значително нараства в полза на момичетата. При момичетата този вид инфекции като цяло са по-често срещани, защото тяхната уретра е по-къса и през нея по-лесно навлизат бактерии.

Какви са рисковите фактори за развитие на инфекция на пикочните пътища?

Рискът за появата на такъв тип инфекция расте при наличието на някои от следните фактори:

  • лоши хигиенни навици
  • абнормност в развитието или функцията на пикочните пътища
  • нетипично връщане на урина от пикочния мехур към бъбреците – рефлукс
  • наличие на инфекции на пикочните пътища в семейството.

Какви са оплакванията на децата?

Новородените и малките деца с инфекции на пикочните пътища често освен повишена телесна температура нямат други оплаквания. В по-редки случаи те могат да имат промяна в апетита, да повръщат или да развият диария. По-големите деца се оплакват от парене при уриниране и често ходене до тоалетна. Те може да имат трудности при уриниране и това да доведе до задръжка на урина. Родителите могат да забележат промяна в мириса на урината на детето и наличието на кръв в нея.

Децата, страдащи от инфекция, засягаща бъбреците се оплакват от болки в кръста, в областта на бъбреците. Те имат също така повишена температура и общо чувство на умора.

Как се поставя диагнозата?

За да бъдат диагностицирани инфекциите на пикочните пътища е нужно изследването на урина от детето. При нейното изследване могат да бъдат открити бактерии, причинители на заболяването. Най-добре е ако урината е стерилна дадена от детето след тоалет, като се взима проба от средната струя на урината. Това може да бъде направено от по-големите деца, но при малки деца и бебета не може да се извърши.

При по-малки деца и бебета е нужна асистенцията на родителите, за да бъде взета стерилна проба урина. Ако те не успеят да осъществят взимането на урина е нужно намесата на медицинско лице, което да постави катетър на детето и да се събере урина за изследване.

Какво е лечението?

Най-често инфекциите на пикочните пътища се лекуват с помощта на антибиотици. Нужно е извършването на микробиологична посявка от урината, за да се уточни кой ще е най-подходящият антибиотик за справяне със съответния бактерий, причинител на инфекцията. При деца, чието състояние е по-тежко антибиотиците се въвеждат венозно. Ако състоянието на детето не е тежко те могат да приемат лечението си под форма на таблетки. Периодът на лечение на инфекциите на пикочните пътища е между 7 и 14 дни. Ако инфекцията се дължи на структурен проблем в устройството на пикочните пътища на детето след овладяването на бактериалния процес е нужно извършването на хирургична интервенция за отстраняване на дефекта.