Начало / Детско здраве / Как да намалим риска от затлъстяване в детска възраст?

Как да намалим риска от затлъстяване в детска възраст?

юни 24, 2015

Без значение дали детето ви е в риск от затлъстяване или теглото му е в препоръчителните граници вие, като родител може да предприемете някои превантивни мерки. В Съединените щати 20% от децата са затлъстели и този процент непрекъснато расте. Наднорменото телесно тегло увеличава риска от развитие на редица хронични заболявания, като например диабет и сърдечносъдови заболявания в юношеска възраст.

Децата затлъстяват поради редица причини. По-честите са генетични фактори, липса на физическа активност и нездравословни хранителни навици. В редки случаи детето може да бъде с наднормено тегло поради наличието на хормонален проблем.

Ето и как може да намалите риска от затлъстяване при вашето дете:

  • Бъдете добър пример за вашето дете

Първата и може би най-важна стъпка в превенцията на детското затлъстяване е родителите да се хранят здравословно. Опитвайте се да научите детето си да се храни у дома с домашно сготвени ястия. Избягвайте да купувате храна от ресторанти за бързо хранене, защото децата лесно привикват с такива храни.

Създайте една добре балансирана и разнообразна диета за вашето дете, за да стимулирате правилното му развитие. Окуражете детето да приема достатъчно пълнозърнести храни, повече плодове и зеленчуци. За децата приема на белтъци също е особено важен и те ежедневно трябва да консумират разнообразни видове меса и млечни продукти. Опитайте се да ограничите приема на захар и мазни храни. Особено важно е да научите детето си да не прекалява с количествата храна, която приема наведнъж.

  • Редовно водете детето на профилактичен преглед

Нужно е педиатрите да следят редовно физическото развитие на децата. По време на тези прегледи лекарят ще прегледа детето, ще оцени неговото развитие и ще може да ви даде насоки как да се грижите по-добре за него.

  • Уверете се, че детето си почива достатъчно

Проучвания сочат, че при децата, които спят по-малко от 8 часа нощем рискът от затлъстяване е повишен. Децата, които посещават училище обикновено се нуждаят от 10 часа сън дневно, за да се възстановят и да се чувстват добре.

  • Окуражете детето си да бъде физически активно

Специалистите препоръчват децата да се движат поне един час дневно. В това се включват дори игрите навън с приятели, карането на колело. Ако забележите, че детето ви проявява интерес към някой спорт го окуражете и го запишете на тренировки. Планирайте спортни дейности, които да включват всички членове на семейството.

  • Ограничете времето пред телевизора

Всички знаем, че в днешно време децата прекарват прекалено много време пред телевизора или компютъра. Препоръчително е децата да не гледат повече от 2 часа телевизия на ден. Опитайте се да помогнете на детето си да запълни своето време с други дейности, които да го занимават и да отвлекат вниманието му от компютъра.

  • Не използвайте храна като мотивация

Много родители правят грешката да мотивират децата си да свършат нещо с обещанието да им купят някоя вредна храна и обратно да ги наказват като им ограничават достъпа до някои любими храни. Тази грешка може да създаде неправилни представи относно храната в съзнанието на децата и с времето те да започнат да правят неправилни хранителни избори.