Начало / Детско здраве / Няколко съвета как да откажете детето ви от смучене на палеца

Няколко съвета как да откажете детето ви от смучене на палеца

фев. 1, 2013

Смученето на палеца е начин на малките деца да се успокояват сами, когато са притеснени, а също така и когато са отегчени. Това е естествен инстинкт на децата и по принцип те го надрастват след първите няколко години от живота им. Най-често децата си смучат палеца, при заспиване и тогава най-често родителите забелязват този техен навик.

Смученето на пръста не е проблем до момента, когато започнат да растат постоянните зъби на детето, защото този навик може да доведе до неправилно израстване на зъбите или нараняване на небцето.

Добре е да наблюдавате вашето дете, за да установите дали има ситуации, които го провокират да си смуче пръста. Ако забележите например, че то започва да си смуче пръста, когато е напрегнато или притеснено се опитайте да му намерите някакво приятно занимание или игра, която да заинтригува вниманието му. Когато детето е по-голямо и продължава да си смуче пръста може да се опитате да му обясните, че този навик е вреден за него.

Награждавайте детето си с малки подаръци или разходка в парка или на някое негово любимо място, когато забележите, че то си смуче пръста по-рядко. Може дори да отбелязвате на календара дните, в които то не си смуче палеца, за да наблюдавате прогреса.

Примерът на другите деца също може да бъде полезен. Когато вашето дете е в среда на деца, които нямат такъв проблем това би спомогнало за отказване от навика.

Може да запишете детето си на спорт, при който ръцете му да са заети или да намерите игра, която да играете вкъщи със същата цел. Така то малко ще мисли за вредния навик.

Важно е да не сте рязки или прекалено напористи в желанието си да помогнете на детето си. Не прибягвайте до крайни мерки като да потапяте пръста на детето си в оцет или други неприятни субстанции  или слагането на ръкавици на ръцете в желанието си да го откажете по-бързо от навика. По-добре е нещата да стават постепенно и с вашата подкрепа.

Не забравяйте, че с израстването детето ви ще се откаже от този навик когато самото то е готово.