Начало / Детско здраве / Как да помогнем на детето ни да се справи със стреса?

Как да помогнем на детето ни да се справи със стреса?

окт. 16, 2015

В днешно време децата са подложени на много напрежение, както в училище, така и в социалната среда за разлика от миналото. Сега още в първите години в училище децата трябва да се справят с много домашни и различни задания, които понякога не съответстват на тяхното нервно-психическо развитие. Освен това в желанието си да помогнат на детето си да преуспее в живота родителите му го записват на различни извънкласни дейности, които допълнително могат да стресират детето, ако то не е подготвено за това.

Ето и как може да помогнете на детето си да се справи със стреса, който съпътства ежедневието му:

  • Не претоварвайте детето

Един от най-големите стресови фактори за съвременните деца е, че те са претоварени с прекалено много задачи. От тях се очаква да са съсредоточени по 7 часа в училище, да си пишат домашните и да посещават и допълнителни извънкласи дейности, за които техните родители смятат, че ще са им от полза, като учене на чужди езици например.

Децата имат нужда от време за почивка. Тяхното тяло има нужда да се възстанови и да събере сили за следващия ден. Затова не претоварвайте детето излишно и се опитайте да му помогнете да планира деня си по най-правилния начин, за да има време да си почине и да поспи.

  • Намерете време за игра

Опитайте се всекидневно да обръщате достатъчно внимание на детето си и намерете време да поиграте заедно. Комбинирайте игрите с физическа активност, като например може да карате колела заедно, да играете футбол или да изберете някои друг любим на детето спорт.

  • Спазвайте режима за сън

Сънят е един от най-важните фактори за намаляване на стреса. Ако детето ви не спи достатъчно това е друг алармиращ признак, че то може би се претоварва. Вие сте тези, които трябва да следите дали то спи достатъчно и да му помогнете да планира деня си, така че да си ляга навреме.

  • Научете детето си да слуша тялото си

Помогнете на детето да се научи да разпознава сигналите, които тялото му изпраща, когато е изморено. То трябва да знае, че ако изпитва главоболие или го болят очите това значи, че трябва да си почине преди да продължи със следващата задача.

  • Елиминирайте стреса, който ви заобикаля

Учените са доказали, че стресът е заразен. Ако вие сте стресирани и изнервени у дома вие ще предадете това чувство на децата си. Трябва да покажете на децата си, че се справяте с трудните ситуации, без значение колко са стресиращи. Така те също ще се научат да бъдат уверени и да преодоляват трудните моменти по-лесно.