Начало / Детско здраве / Как да помогнем на детето ни да подобри паметта си?

Как да помогнем на детето ни да подобри паметта си?

ное. 5, 2013

Добрата памет е признак на здравия и добре функциониращ мозък. Нашият мозък запаметява информацията, като създава нервни пътища до мястото, където информацията се складира. Паметта е като мускулите, колкото по-често се тренира, толкова по-силна става. Като стимулирате детето си да запаметява нова и нова информация вие ще му помогнете да изгради правилни и здравословни навици за заучаване на нова информация и по-лесно възпроизвеждане на наученото вече.

Правилният режим на сън спомага за по-добрата памет

Късното лягане и недоспиването влошават способностите на детето за запаметяване на нова информация. Децата се нуждаят от правилен режим на сън, който не само ще създаде добри навици у тях, но ще подобри и паметта им. Спазването на режима на съня ще подобри функционирането на мозъка на детето и ще подобри паметовите му възможности.

По-малкото гледане на телевизия спомага за по-добра памет

Проучване проведено наскоро показва, че децата, които гледат често телевизия имат лоша памет. Когато децата гледат дълго време телевизия те се пристрастяват към нея и могат да влошат както успеха си, така и способностите си за запаметяване на нова информация. Стимулирайте детето си ако все пак гледа телевизия да гледа документални филми, които могат да обогатят общата му култура и да избягва честото гледане на анимационни филми. Важно е обаче и вие да давате добър пример на детето си и също да не се застоявате за дълго пред телевизора.

Добре балансираната диета може да подобри паметта на детето ви

Доказана е връзката между правилното хранене и паметовите способности. Правилното функциониране на вашия мозък зависи от това, с което се храните. Включвайте колкото се може повече плодове и зеленчуци в менюто на вашето дете и избягвайте да му купувате храна от ресторанти за бързо хранене, които са изключително вредни.

Занимавайте детето си с игри за запаметяване

Окуражавайте детето си да участва в игри за подобряване на паметта. Децата трябва да помогнат на мозъка си да функционира пълноценно. Така може да купите на детето си пъзели например, които то да реди. Опитвайте се да поддържате мозъка на детето си зает с различни задачи. Учете го на нови неща всеки ден. Новата информация държи мозъка под напрежение и  така се подобрява въображението на детето, както и способността му за запаметяване на нова информация.