Начало / Детско здраве / Как да предпазим децата си от затлъстяване

Как да предпазим децата си от затлъстяване

юни 24, 2013

В днешно време децата прекарват по-голяма част от времето си пред телевизора или компютъра. От вас зависи да ангажирате вниманието на вашето дете и да му помогнете да намери някаква физическа активност, която да му допада и да го научите да се храни здравословно, защото наднорменото тегло сред децата е изключително голям и опасен проблем. Без значение дали вашето дете е с нормално за възрастта и ръста си тегло или вече е с наднормено тегло вие може да приложите някои полезни съвета, за да помогнете на детето си да поддържа здравословно тегло.

Направете си график за ежегодни посещения при личния лекар на вашето дете.

Водете вашето дете на профилактичен преглед поне веднъж годишно. По време на прегледа докторът ще премери ръста и теглото на вашето дете и ще изчисли индекса на телесната му маса. Покачването на този индекс над нормата за определената възраст значи, че при детето ви риска за затлъстяване е силно повишен.

Бъдете добър пример за вашето дете

За да научите детето си на здравословен начин на живот, трябва самите вие да водите такъв. Хранете се правилно и тренирайте редовно. Включете детето ви в процеса на приготвяне на храната за семейството, за да го научите какво е полезно за него. Когато отивате да спортувате го взимайте с вас и играйте заедно. Не използвайте храната като награда или като наказание, защото това може да доведе до проблеми в бъдещето. Например ако научите вашето дете, че ще получава сладкиши ако бъде послушно ще създадете вредния навик да консумира вредни сладкиши.

Наблегнете на положителните страни на здравословния начин на живот

Покажете на детето си колко забавен може да е спорта, като играете заедно навън. Наблегнете на ползите, които получавате от спорта не само като начин за поддържане на телесното тегло. Обяснете на детето си, че чрез спорта то ще поддържа тялото си здраво и неговите органи ще функционират правилно.

Бъдете търпеливи

Научете се, че не трябва да прекалявате в желанието си да помогнете на детето си да свали ненужните килограми. Всяка промяна в начина на живот трябва да става постепенно, докато детето ви свикне с нея. Ако сте прекалено настоятелни вашите усилия могат да имат обратен ефект и детето ви да започне да преяжда и да отказва да спортува.

Прочетете за:
Затлъстяване

Последни публикации