Начало / Детско здраве / Как да предпазим тинейджърите си от нежелана бременност?

Как да предпазим тинейджърите си от нежелана бременност?

фев. 26, 2014

Като родители вие искате най-доброто за вашето дете и много добре знаете, че една неочаквана бременност през тинейджърските години може да обърка плановете на децата за учене и кариера. Има някои неща, които родителите могат да направят, за да предпазят своите деца от нежелана бременност.

Те трябва да помогнат на своите деца да осъзнаят колко важна и отговорна задача е изборът за започване на полов живот и как това решение може да окаже влияние на техния живот за в бъдеще. Децата трябва да се научат да бъдат отговорни към себе си и своя партньор в сексуално отношение. Ето и някои съвети, които могат да използват родителите при разговорите със своите тинейджъри.

Говорете с детето си относно вашите виждания за секса и какво смятате за правилно

Разговорите относно любовта, секса и връзките обикновено са по-успешни, когато сте искрени с децата си за това какво вие мислите по въпроса. Преди да говорите с тях си помислете по някои въпроси като например, какво е мнението ви за тинейджърската бременност и въздържанието ли е най-доброто решение на този проблем. Помислете си как сте се държали вие на възрастта на вашето дете и адекватно ли е било вашето държание.

Говорете често и рано за секса

Децата имат много въпроси относно секса и в повечето случаи те признават, че предпочитат да получат отговорите на своите въпроси относно секса, любовта и връзките от своите родители. Бъдете честни с вашите деца и най-важното е да ги изслушвате, а не да превръщате разговора в поучителен монолог. Тези разговори трябва да бъдат започнати в ранна възраст, а не както много родители си мислят, че те трябва да бъдат отложени, докато детето навърши 18 години.

Наблюдавайте поведението на детето си

Обяснете му как очаквате да се държи и какви граници не трябва да пристъпва в откровен разговор. Добре е да познавате приятелите на децата си и да се интересувате как прекарват те времето си, докато вие сте на работа. Опитайте се да ангажирате вниманието на детето си в полезни активности.

Помогнете на детето си да открие различни възможности за бъдещето си, които да изглеждат по-атрактивни от една бременност

Шансът вашето дете да се впусне в безотговорни сексуални контакти и като резултат да се стигне до една нежелана бременност е по-нисък, ако то открие някакви по-важни цели за своето бъдеще. Помогнете му в тази насока да разбере какво го влече и с какво иска да се занимава в бъдеще.

Основното, което трябва да се опитвате да постигнете е да имате открити взаимоотношения с вашето дете и да му покажете, че не трябва да се страхува да говори с вас, че сте готови да го изслушате и да му дадете съвет. Изразявайте любовта и привързаността си и често им казвайте, че ги обичате.

Прекарвайте колкото се може повече време в различни занимания, които са интересни и за вас и за вашето дете. Научете какви са хобитата и интересите им и показвайте заинтересуваност към постиженията им, дори и най-малките. Подкрепяйте ги и им покажете, че те са най-важното нещо на този свят за вас.