Начало / Детско здраве / Как да помогнем на детето ни да се концентрира по-лесно?

Как да помогнем на детето ни да се концентрира по-лесно?

дек. 21, 2015

концентрация

Много родители забелязват, че детето им среща трудности с концентрацията по време на писане на домашни и други подобни дейности. Децата много лесно се разсейват, защото те изследват света около себе си и за тях е много трудно да се фокусират само върху една задача. Именно поради тази причина много деца срещат проблеми с концентрацията и родителите им търсят специализирана помощ. Това, че детето ви се разсейва докато учи не трябва да ви тревожи толкова много. Има някои способи, които може да приложите, за да му помогнете да преодолее това затруднение.

  • Помогнете му да си създаде график

Когато детето знае какво трябва да свърши за деня то ще може да изпълнява задачите си много по-ефективно. Навиците, като например време за следобеден сън, писане на домашни или гледане на телевизия помага на децата да се чувстват по-спокойни. Така те по-лесно ще се фокусират върху съответната задача, като знаят например, че след писането на домашни следва игра на футбол например.

  • Намалете използването на електронни средства

Експертите съветват родителите да не позволяват на деца над 2 години да гледат телевизия повече от 2 часа дневно, а за децата под тази възраст не е препоръчително да гледат телевизия. Прекалено многото телевизия или компютърни игри разсейват децата. Вместо да стоите пред телевизора излезте на разходка или играйте заедно с детето си.

  • Упражнявайте ума и тялото на детето

Както физическите, така и умствените упражнения са изключително важни за децата и тяхната концентрация. Може да играете заедно игри, които развиват стратегическото и логическото мислене на детето. Освен умствени трябва да има игри, които да напрягат и физически детето. То трябва да тренира поне 30 минути дневно. Ако вашето дете харесва някакъв конкретен спорт може да го окуражите да започне тренировки.

  • Намалете разсейващите фактори

Осигурете на детето си тихо място, на което да пише домашните си. Децата все още не са развили способността да се изолират от разсейващите фактори. Дори шумът от телевизора в съседната стая може да разсее детето. Тихата музика в стаята, в която детето пише домашните си може да му помогне да се фокусира по-добре.

  • Осигурете на детето здравословна диета

В днешно време децата все по-често консумират бързи храни и сладкиши с високо съдържание на захар. Според експертите диетата богата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци ще подобри функционирането на мозъка на вашето дете. Опитайте се да научите детето си да консумира здравословни храни, гответе заедно вкъщи и го научете колко важно е да се храни правилно.