Начало / Детско здраве / Как децата могат да пораснат по-високи?

Как децата могат да пораснат по-високи?

мар. 24, 2015

Височината има важна роля за цялостния външен вид на човек. Ниските хора често страдат от липса на самочувствие, макар техните лични качества да не зависят от ръста. Много често ниските деца стават обект на подигравки от своите съученици, затова е полезно родителите да знаят как могат да помогнат на детето си да достигне по-висок ръст по естествен начин.

Височината на човек е характеристика, която се определя от няколко групи гени, които унаследяваме от своите родители. Това, че имате двама ниски родители не значи обаче, че и вие задължително ще бъдете ниски, колкото тях. Въпреки това от ръста на родителите и роднините ви зависи и вашия ръст.

Ето няколко съвета за постигане на по-висок ръст:

  • Редовен сън

Всеизвестен факт е, че нашето тяло расте и се възстановява, докато ние си почиваме. Добрият сън е изключително важен за растящия организъм. Учените смятат, че соматотропния хормон – хормонът на растежа се образува в нашето тяло по време на сън. Тийнейджърите трябва да спят поне 8 часа дневно, за да достигнат своя максимален ръст.

  • Избягвайте фактори, които забавят растежа

Злоупотребата с алкохол и наркотични вещества в ранна тийнейджърска възраст може да бъде изключително вредно. Консумацията на тези вещества може да забави растежа и да доведе до недохранване и така да попречи на детето да достигне генетично определения му краен ръст. Приемът на кофеин също трябва да бъде ограничен, защото нарушава качеството на съня. Докато растат децата се нуждаят от 8 часов сън всеки ден, а кафето може да попречи на редовния сън, което да способства за нисък ръст. Освен това учените са установили, че стероидите пречат на нарастването на костите.

  • Редовни упражнения

Един от най-важните съвети, които трябва да спазвате, ако искате да подпомогнете растежа на своето тяло е да се упражнявате редовно. При спорт тялото усвоява по-добре хранителните вещества и това спомага за растежа на тялото. Плуването е един от най-добрите спортове, който да изберете за своето дете, ако искате да му помогнете да израсне по-високо.

Йогата е много подходящ и не толкова натоварващ организма спорт, който може да помогне за увеличаване на ръста. Някои пози при йога подпомагат освобождаването на хормона на растежа. Упражненията, свързани с разтягане и поддържане на баланса на тялото укрепват мускулите и подобряват нашата стойка.

  • Балансирана диета

Добре балансираната диета е изключително важна за правилното хранене. Избягвайте да приемате газирани напитки, наситени мазнини и сладкиши, съдържащи високи количества захар. Уверете се, че детето ви си доставя всичките нужни витамини и минерали. Затова е нужно те редовно да приемат разнообразни продукти, особено важно е зеленчуците и плодовете да присъстват ежедневно в менюто им.

  • Правилна стойката

От малки децата трябва да бъдат научени да поддържат стойката си изправена и да не се прегърбват. Правилното стоене седнал, както и вървенето с изправена глава и брадичка може да се отрази много положително на самочувствието на детето и да спомогне за техния правилен растеж.

  • Добра имунна система

Някои заболявания през детството могат да забавят растежа на децата. Те могат да бъдат избегнати чрез редовни имунизации и прием на нужните витамини и минерали. Имунната система може да се поддържа силна чрез консумация на свежи храни и избягване на вредни за здравето бързи храни.