Меню

Вродените аномалии на външните гениталии са много притеснителни особено за родителите поради емоционалното значение на репродуктивните структури. Най-често аномалията се дължи на генетичен дефект, който настъпва още по време на ембрионалното развитие на момчето.

По-често срещаните аномалии са:

  • Крипторхидизъм

Това е най-често срещаната аномалия на тестисите. При това състояние има липса на един или двата тестиса в скроталната торбичка. При 80% от момчетата се наблюдава спадане на тестиса в скротума до навършване на една годишна възраст. В някои случаи неспадналият тестис може да бъде недостатъчно добре развит – хипопластичен или да бъде изчезнал напълно – анорхидия. В малък процент могат да бъдат засегнати и двата тестиса.

Неспадналите тестиси се свързват с намаляване на оплодителната способност, повишен риск от тумори на тестисите и психологически проблеми при израстването на момчето.

  • Хипогонадизъм

При това състояние се наблюдават тестиси с размери по-малки от нормалните и липса на развитие на вторични полови белези, намалено либидо и импотентност. Обикновено момчетата, страдащи от хипогонадизъм са високи с дълги крайници. Наблюдават се психологични проблеми и намален интелект също така.

  • Ретрактирани тестиси

Ретракцията на тестисите се дължи на повишена активност на кремастерния мускул, която води до придръпване на тестисите в ингвиналния канал. Обикновено нормалната позиция на засегнатия тестис се възстановява при лека палпация в ингвиналния канал, при която след отпускане на мускула тестиса слиза отново в скроталната торбичка.

При хидроцелето има натрупване на течност около тестиса. Дължи се на секретирането на течност от остатък от перитонеума, покриващ тестиса наречен туника вагиналис. Обикновено хидроцеле, проявило се преди 1 годишна възраст се резорбира от само себе си. В редки случаи се налага хирургична интервенция за намаляване количеството на течност в тестисите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!