Начало / Детско здраве / Какви вродени аномалии на тестисите се срещат?

Какви вродени аномалии на тестисите се срещат?

ное. 26, 2014

Вродените аномалии на външните гениталии са много притеснителни особено за родителите поради емоционалното значение на репродуктивните структури. Най-често аномалията се дължи на генетичен дефект, който настъпва още по време на ембрионалното развитие на момчето.

По-често срещаните аномалии са:

  • Крипторхидизъм

Това е най-често срещаната аномалия на тестисите. При това състояние има липса на един или двата тестиса в скроталната торбичка. При 80% от момчетата се наблюдава спадане на тестиса в скротума до навършване на една годишна възраст. В някои случаи неспадналият тестис може да бъде недостатъчно добре развит – хипопластичен или да бъде изчезнал напълно – анорхидия. В малък процент могат да бъдат засегнати и двата тестиса.

Неспадналите тестиси се свързват с намаляване на оплодителната способност, повишен риск от тумори на тестисите и психологически проблеми при израстването на момчето.

  • Хипогонадизъм

При това състояние се наблюдават тестиси с размери по-малки от нормалните и липса на развитие на вторични полови белези, намалено либидо и импотентност. Обикновено момчетата, страдащи от хипогонадизъм са високи с дълги крайници. Наблюдават се психологични проблеми и намален интелект също така.

  • Ретрактирани тестиси

Ретракцията на тестисите се дължи на повишена активност на кремастерния мускул, която води до придръпване на тестисите в ингвиналния канал. Обикновено нормалната позиция на засегнатия тестис се възстановява при лека палпация в ингвиналния канал, при която след отпускане на мускула тестиса слиза отново в скроталната торбичка.

При хидроцелето има натрупване на течност около тестиса. Дължи се на секретирането на течност от остатък от перитонеума, покриващ тестиса наречен туника вагиналис. Обикновено хидроцеле, проявило се преди 1 годишна възраст се резорбира от само себе си. В редки случаи се налага хирургична интервенция за намаляване количеството на течност в тестисите.

Прочетете за:
Анатомия на тестисите