Начало / Детско здраве / Какво представлява дислексията

Какво представлява дислексията

фев. 14, 2013

Дислексията се определя като нарушение в способността за учене, най-вече възможностите за четене, разбиране и предаване на информация. Децата срещат затруднения с думите или езика като цяло, но тяхното ниво на интелигентност не е понижено. Симптомите на дислексия могат да варират в широки граници и могат да се различават при различните пациенти. Колкото по-рано се постави диагнозата дислексия толкова по-добре ще се повлият симптомите.

Децата с дислексия трудно се научават да четат въпреки, че тяхното ниво на интелигентност е около средното ниво. Това състояние се дължи на нарушение в способността на мозъка да възпроизвежда информацията от образите, които се възприемат с очите или ушите. Това обаче не означава, че децата с дислексия имат някакви зрителни или слухови увреждания. Именно обратното зрението и слухът им са напълно нормални. Това състояние също не се дължи на някакво умствено изоставане или пък по-ниско ниво на интелигентност, както се твърдеше преди.

Дислексията може да остане незабелязана до започване на училище. След като започнат да посещават училище децата с дислексия започват да се оплакват, че имат затруднения в ученето, основно в четенето. Такива деца често страдат от депресия и ниско самочувствие. Децата губят желание да ходят на училище и успехът им може да се понижи значително ако проблемът не се открие навреме и не се лекува.

Често едни от първите оплаквания на децата с дислексия са, че виждат част от написан текст обърнат или пък цифри обърнати. Освен това те се оплакват, че не могат да помнят текстове. Учителите могат да забележат, че такива деца трудно се справят и на игралната площадка – некоординирани са и трудно се включват в групови игри и спортове.

Освен тези нарушения при децата с дислексия може да се наблюдава появата и на някои други нарушения.

Дисграфия – нарушение в способността за писане.

Дискалкулия – деца с такова нарушение трудно извършват най-обикновени математически сметки.

Заекване – речта при деца с такъв проблем е неравномерна, често правят паузи.

Какви са най-характертните симптоми, които могат да ни помогнат в разпознаването на дислексията?
– Децата с дислексия се справят по-трудно с четенето на текст сравнено с техните връстници.
– Трудно разбират какво чуват.
– Трудно спазват инструкции и не могат да се справят с изпълняването на няколко задачи наведнъж.
– Бъркат някои букви или пък се оплакват, че виждат думите обърнати.
– Такива деца трудно се справят с произнасянето и запомнянето на нови думи и информация.