Начало / Детско здраве / Какво представлява фимозата?

Какво представлява фимозата?

сеп. 15, 2014

Фимозата е състояние, при което кожата, която покрива главата на пениса е прекалено стегната и не може да бъде придръпната назад. Тя е характерна за бебетата, но ако се наблюдава при по-големи момчета трябва да бъде коригирана задължително.

При повечето новородени момченца фимозата е физиологично състояние, при което върху пениса има малко количество кожа, която покрива главичката и не може добре да се придръпне, защото е захваната към главичката. Обикновено майките биват съветвани след първите няколко седмици от раждането на момчето при къпане да придръпват леко кожата, която покрива главичката на пениса, за да улеснят нейната по-лесна подвижност с времето, а и за да се почиства главичката с цел предпазване от урологични инфекции.

Фимозата, която се среща при новородените момченца е физиологично състояние и не се нуждае от специфично лечение. С времето кожата започва леко да се отпуска с правилните грижи. Този вид фимоза е известна като първична или вродена.

Има и втори тип фимоза наречена придобита. Тя най-често се развива в резултат на друг патологичен процес, като например баланит, злокачествени заболявания и други.

Вторичната – придобита фимоза много често е резултат на лоша лична хигиена, прекалено силно дърпане на кожата, която покрива главичката на пениса и чести инфекции в гениталната област.

Освен с невъзможност за придръпване назад на кожата на пениса пациентите с фимоза се оплакват и от затруднено уриниране тъй като има натрупване на урина под кожата, която не може добре да се придръпне, чести инфекции и болка по време на сексуални контакти. Освен това мъжете могат да забележат, че струята при уриниране е станала по-тънка.

Обикновено състоянието лесно може да се диагностицира при физикален преглед и в повечето случаи не е нужно извършването на допълнителни диагностични тестове. При момчета с придобита фимоза може да бъде взета уринна проба за търсене на инфекциозен причинител, ако фимозата е съпроводена с инфекция на гениталния тракт.

Лечението на фимозата зависи от това дали тя е вродена или придобита, каква е нейната тежест и какво е състоянието на момчето. В началото може да се започне с прилагането на локални кортикостероидни кремове, което в много случаи има добър ефект. Тези кремове имат за цел да омекотят кожата на пениса, за да може тя по-лесно да бъде придръпната. Кремът се прилага два пъти дневно за срок от 6-8 седмици, комбинирано с леко ежедневно придръпване на кожата.

Ако лечението с кортикостероидни кремове не даде очаквания резултат или фимозата е по-тежка може да се наложи да бъде извършена циркумцизия. При тази процедура по-хирургичен път се отстранява кожата, която покрива главичката на пениса. Обикновено процедурата е кратка и не води до усложнения.