Начало / Детско здраве / Какво представлява ходенето насън?

Какво представлява ходенето насън?

юни 16, 2014

Ходенето насън е познато още с термина сомнамбулизъм. То представлява ходене или извършване на някаква дейност от пациента, докато е заспал. Обикновено това става във фазата на дълбок сън, който настъпва в първите няколко часа след заспиване.

Сомнамбулизмът е доста по-често срещан в детска възраст и недоспиването може да го предизвика. Тъй като по време на епизода от ходене насън пациентът е дълбоко заспал може да е трудно той да бъде събуден. Обикновено пациентът не помни нищо от това, което е направил насън.

Каква е причината за ходенето насън?

Точната причина за сомнамбулизма все още не е изяснена, но изглежда, че се среща по-често в някои семейства. При вас има по-голям шанс да започнете да ходите насън, ако един от вашите родители е страдал от същото. Следните фактори могат да увеличат риска от сомнамбулизъм:

  • недоспиване
  • стрес
  • злоупотреба с алкохол
  • повишена температура
  • някои медикаменти, като хипнотиците например.

Какво става по време на ходенето насън?

При различните пациенти сомнамбулизмът протича по различен начин. Едни от тях само сядат в леглото и се оглеждат наоколо, докато други се разхождат из стаите, могат да отварят различни шкафове, да се обличат, да се хранят. Съобщава се и за случаи, при които пациентите излизат от дома си и извършват различни сложни дейности, пътуват с кола или обществен транспорт.

По време на ходенето насън пациентът обикновено е с отворени очи, но не разпознава своите близки и не осъществява контакт с тях. Въпреки това той е способен да се придвижва из стаите без да се ударя. Ако се опитате да заговорите човек, който ходи насън той може да ви отговори с кратки отговори, които много често нямат никакъв смисъл.

Повечето епизоди на сомнамбулизъм обикновено не продължават повече от 10 минути. В края на епизода пациентът може да се събуди или да се върне в леглото и да продължи да спи. Ако бъде събуден, докато ходи насън пациентът често е объркан и не знае къде се намира в началото.

Какво е лечението?

Няма дефинитивно лечение за сомнамбулизма. Обикновено създаването на правилни навици за сън е напълно достатъчно. Ако все пак продължавате да имате епизоди на ходене насън е добре да се консултирате със специалист, който да ви посъветва как да се предпазите от нараняване по време на епизод и дали има възможност някакво заболяване да предизвиква епизодите.

Една от възможните опции за лечение при възрастни е хипнозата. При голяма част от пациентите тя води до положителен резултат. Приемът на антидепресанти също може да спомогне за намаляването на епизодите от ходене насън.

При децата обикновено ходенето насън изчезва с годините и не е нужно да бъде прилагано някакво специфично лечение.