Начало / Детско здраве / Какво представлява сексуалното образование?

Какво представлява сексуалното образование?

ное. 29, 2013

За здравословното израстване на децата е важно повечето информация относно секса и свързаните с него въпроси да им бъде обяснена от техните родители. Но това става рядко за съжаление. Повечето деца се информират за секса от книги, списания, интернет и телевизията.

С бързо развиващите се времена и бързото израстване на децата е много важно да се научим да говорим с тях на най-различни теми, включително и относно секса. Физическите и хормоналните промени, които настъпват в организма на тинейджърите ги карат да са любопитни и да искат да опитват нови неща. Сега когато достъпът на децата до интернет и телевизията е толкова свободен това може да стане причина те да опитат неща, които са забранени и не са подходящи за тяхната възраст.

Когато говорите с децата си относно секса и свързаните с него теми е най-добре да се фокусирате върху следните въпроси:

  • анатомията на човешкото тяло, както на жената, така и на мъжа;
  • как става възпроизводството и създаването на нов човешки живот;
  • как се практикува безопасен секс;
  • как става предпазването от нежелана бременност;
  • какви сексуално преносими заболявания има.

Някои страни вече са успели да включат сексуалното образование в своите учебни програми. Проучванията са показали, че правилно проведеното сексуално обучение в училищата може да увеличи долната възрастова граница, на която децата започват да практикуват секс.

Според Световната здравна организация сексуалното обучение трябва да започва на около 12 годишна възраст. Увеличаващият се брой случаи на бременност в тинейджърска възраст затвърждава идеята за важността на сексуалното обучение.

За момента обучението относно секса остава основна задача на родителите. Правилно и подходящо представената информация може да помогне на тинейджърите да осъзнаят какви са опасностите от непротектиран сексуален контакт и до какви здравословни проблеми може да доведе. Важно е да накарате вашето дете да разбере, че трябва да се предпазва, ако не иска след това да съжалява.

Много проучвания са доказали, че сексуалното обучение в училищата е ефективно. Разясняването на учениците на въпросите относно секса може да им помогне по-лесно да се справят с напрежението, оказвано им от техните съученици и да спомогне за по-добра комуникация между тях. Когато са по-запознати те ще бъдат и по-уверени в себе си. Много хора смятат, че в резултат на сексуалното образование децата започват по-рано да практикуват секс, след като бъдат запознати с фактите относно него, но това не е така. Сексуалното образование не води до увеличаване на броя на учениците, практикуващи секс, а точно обратното много ученици отлагат момента, в който да започнат да практикуват секс.