Скарлатината е заболяване, дължащо се на бактериална инфекция. Тя се характеризира с развитието на ярко червен обрив, който покрива почти цялото тяло. Обикновено скарлатината се съпровожда от възпалено гърло и повишена телесна температура.

Скарлатината е най-често срещана при деца на възраст между 5 и 15 години. Въпреки, че в миналото тя е била смятана за много сериозно и опасно заболяване днес благодарение на антибиотичното лечение тя се лекува сравнително лесно. Ако не бъде лекувана навреме обаче скарлатината може да доведе до увреждане на сърцето, бъбреците и други части от тялото.

Как се разпространява скарлатината?

Скарлатината е силно заразно заболяване и лесно се разпространява между хората при вдишване на бактерии при изкашляне или кихане в близост на пациент болен от това заболяване. Други възможни начини за заразяване са споделяне на общи кърпи или бельо с болен или докосване на кожата на пациент, заразен със бактериите Стрептококи, които са и причинители на скарлатина.

Какви са оплакванията на пациентите?

Оплакванията на пациентите страдащи от това заболяване могат да бъдат:

 • развитие на червеникав обрив, който наподобява на слънчево изгаряне, обикновено започва от лицето и се разпространява към гръдния кош, ръцете и краката. Ако някоя от обривните единици се притисне тя избледнява за кратко време.
 • зачервяване на лицето – пациентите имат зачервено лице с побледняване около устните.
 • малинов език – езикът на пациентите е с малинов цвят с добре очертани вкусови папили, като той може да бъде покрит с бял налеп.

Обривът и червенината обикновено продължават около седмица. Обикновено след отзвучаване на симптомите на пациента може да се забележи залющване на кожата. Други често срещани оплаквания при пациентите със скарлатина са:

 • повишаване на температурата
 • затруднено гълтане
 • главоболие
 • гадене и повръщане
 • силно възпалено и зачервено гърло
 • увеличени и болезнени лимфни възли.

Как се диагностицира заболяването?

По време на прегледа лекарят ще прегледа вашето дете, като трябва да бъде обърнато специално внимание на състоянието на сливиците, гърлото и езика. Освен това трябва да се установят точните характеристики на обрива.

Какво е лечението?

За подобряване състоянието на пациентите най-често се предписват антибиотици за справяне с бактериалната инфекция. За снижаване на темпераруета могат да бъде предписан Парацетамол.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!