Начало / Детско здраве / Какво трябва да знаем за децата с диабет?

Какво трябва да знаем за децата с диабет?

апр. 30, 2015

Да отглеждат дете с диабет може да бъде много стресиращо за родителите. За някои от тях цялата ситуация е трудна за справяне и те имат много въпроси, на които трудно могат сами да намерят отговори. Важното, което трябва да знаете е, че диабетът е заболяване, за което има лечение и ако вие и вашето дете спазвате препоръките на лекарите няма да има усложнения и детето ви ще води удовлетворителен и нормален живот. За улеснение на родителите ето и някои съвети, които могат да ви бъдат от полза:

  • Интересувайте се от чувствата на детето си

Децата,диагностицирани с диабет често подценяват и не разбират своето състояние. Те често си мислят, че това заболяване е наказание за тяхна грешка и си мислят, че техните родители могат да премахнат болестта им. Затова е много важно редовно да говорите с детето си, да му обясните какво представлява диабета и да го уверите, че вие ще сте до него и ще му помагате да се справи с болестта.

  • Окуражете детето си да бъде самостоятелно

Децата с диабет трябва да свикнат с ежедневния режим на хранене и поставяне на инсулин и за това е нужна много добра дисциплина, която в началото зависи от родителите. С времето децата свикват сами да се справят и родителите трябва да ги окуражат да бъдат, колкото се може по-самостоятелни по отношение на болестта си и справянето с нея. Децата се научават сами да разпознават симптомите на хипогликемия и знаят как да постъпват.

  • Създайте режим на хранене

За да научите детето си да се справя само с болестта е нужно да създадете ежедневен режим на хранене. Важно е храненето да става в точно определени часове след поставянето на инсулин. Детето трябва да се научи, че е нужно да хапне допълнително ако ще прави физически упражнения и винаги трябва да носи нещо сладко в себе си. Освен това е важно и редовното изследване на кръвната захар, за да добиете представа дали диабетът на вашето дете е добре контролиран.

  • Потърсете помощ от учителите на детето си

Децата с диабет имат малко по-специални нужди, но те трябва да посещават всички занимания, които се предлагат в училище. Затова е нужно да уведомите и учителите на детето, че то страда от диабет, за да може и те да бъдат подготвени и ако се наложи да му помогнат.