Начало / Детско здраве / Клептомания при децата – как да я разпознаем?

Клептомания при децата – как да я разпознаем?

юли 12, 2013

синдром на търнър

Докато израстват голяма част от децата се изкушават да откраднат нещо, което много искат и не им принадлежи. До определена възраст, когато децата все още нямат изградена представа за това кое е правилно и не, те може да взимат неща, които не са техни и това да не се отчита като клептомания. Когато вече децата изградят своите морални ценности и представи за света неволното открадване трябва да спре. В някои случаи обаче открадването на чужди неща при някои деца е болестно психическо разстройство, известно като клептомания. Счита се, че клептоманията е рядко срещана, основно при жени, но данните показват, че в наши дни случаите на деца и подрастващи, които се диагностицират с това състояние нараства.

Какви са причините за клептоманията?

За съжаление все още няма категорично становище на какво се дължи клептоманията. Симптомите по-често започват в периода около 5 годишна възраст или около 30 годишна възраст, по-често при женския пол. Една от теориите свързва клептоманията с хормона серотонин, който има особено важно значение за контролиране на нашите настроения и емоции. Друга теория счита, че клептоманията принадлежи към семейството на обсесивно-компулсивните разстройства.

Кои са симптомите на клептоманията?

Децата, страдащи от клептомания изпитват силен, непреодолим импулс да крадат различни предмети. В повечето случаи предметите, които те крадат не са им от голяма полза. В някои случаи дори родителите след като разберат за проблема на детето си не могат да осъзнаят, защо децата им са откраднали точно тези предмети. Децата изпитват напрежение и вълнение преди и по време на кражбата, а след като се откраднали желания обект се чувстват еуфорични и щастливи. Децата клептомани извършват кражбите единствено сами, те нямат нужда от партньори.

Какво е лечението на клептоманията?

При лечението на деца, страдащи от клептомания е важно и двамата родители да участват в процеса на лечение и да подкрепят своето дете. В началото след като открият, че детето им е клептоман много голяма част от родителите изпитват гняв и мъка. Те не трябва да забравят, че детето им не е престъпник, а страда от психично разстройство. Основната задача при лечението е да се открие какво подтиква детето да краде. Какво символично значение има за детето откраднатия предмет? Отговорът на тези въпроси ще направи по-ясно за родителите странното поведение на тяхното дете и те по-лесно ще се справят с проблема.

В някои случаи може да бъде приложена психоанализа, за да може да се стигне до причината, която подтиква детето да краде и тя да бъде отстранена. Психоанализата може да доведе и до намаляване на епизодите на клептомания и да заздрави отношенията между децата и техните родители.