Меню

Учени от Австралия са разгледали препоръките за нормална продължителност на съня при децата през последните 100 години.

Те са установили, че от 1897 до 2009 г. продължителността на съня при децата се е понижила с около 75 минути, докато препоръките за нормална продължителност на съня са се понижили със 70 минути.

Резултатите показват, че експертите винаги са препоръчвали с 40 минути повече сън, отколкото в действителност децата са получавали.

Авторите на проучването, публикувано в сп. Pediatrics считат, че препоръчителната продължителност на съня при децата е субективна.

Д-р Тим Олдс от университета в Аделаида смята, че вероятно няма точни стандарти. За едно дете оптималната продължителност на съня може да бъде 7 часа, а за друго – 11 ч.

Според днешните препоръки децата до 12 г. се нуждаят от 10 – 11 ч. сън всяка нощ, а тинейджърите от 8.5 до 9.5 ч.

Доказано е, че системното недоспиване оказва влияние върху здравето на децата. Счита се , че повишава риска от сърдечни заболявания, от затлъстяване, от травми, намалява способността за концентрация.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!