Меню

Ново проучване показва, че честите нощни кошмари в детството могат да бъдат ранен сигнал за психично заболяване.

Учени от Университета Уоруик са установили, че деца, които са имали чести кошмари имат по-висок риск да развият психични заболявания по-късно през живота си.

В проучването са участвали 6800 деца на възраст от 2.5 до 9 години. Учените са интервюирали родителите на децата, за да получат информация за честотата на кошмарите. След като децата навършили 12 години, учените са разговаряли с тях за кошмарите им и за това дали имат психични симптоми, като халюцинации, илюзии, натрапливи мисли.

Резултатите от проучването са показали, че повечето от децата са имали кошмари, но при 37 % от тях те са продължили с години.

Децата, които на 12 годишна възраст съобщават за парасомнии, като сомнамбулизъм, нощен страх и кошмари имат 3.5 пъти по-висок риск от психични проблеми.

Според авторите на проучването кошмарите се сравнително чести в детството, но когато те персистират дълго време вероятно има по-сериозна причина за това.

За справяне с кошмарите е особено важно да се осигури пълноценен сън. Трябва да се избягва гледането на неподходящи филми и игрите на компютър непосредствено преди лягане.

Това проучване допринася за ранното откриване на белези на психично заболяване, което е изключително важно за навременното оказване на помощ на страдащите деца.

Връзката между проблемите със съня и психичните заболявания не е ясна, но нощните кошмарите могат да бъдат предупреждение за бъдещи по-сериозни проблеми.

Проучването е публикувано в сп. Sleep.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!